Moderaterna vill införa straffrabatt

Uppdaterad 2018-08-28 | Publicerad 2013-04-09

För första gången öppnar Moderaterna upp för att införa straffrabatt i Sverige, skriver Svenska Dagbladet.

Den som medverkar till att klara upp ett brott ska kunna erbjudas lägre straff.

– Det finns skäl att fundera över om det är möjligt att ta hänsyn till ett erkännande, säger justitieminister Beatrice Ask (M) till tidningen.

Inför valet 2014 ska Moderaterna lansera en ny rättspolitik. Arbetsgruppen, som letts av justitieminister Beatrice Ask, har som mål att "Sverige ska bli ett ännu tryggare land att leva i". I dagarna blev slutrapporten klar och Svenska Dagbladet har tagit del av innehållet.

Arbetsgruppen föreslår skärpta straff, fördubblad insatsstyrka och fler poliskontor - men för första gången öppnar Moderaterna även upp för en lagstiftning om att den som medverkar till att lösa ett brott också kan få sänkt straff.

– Det finns skäl att fundera över om det är möjligt att ta hänsyn till ett erkännande. Det är en komplicerad fråga, men vi tycker att man sak titta på det ordentligt, för att snabbare klara upp brott, men också för att få bättre rättsprocesser, säger justitieminister Beatrice Ask till tidningen och säger att hon är bekymrad över att färre misstänkta lämnar uppgifter om sin egen medverkan i kriminella handlingar.

– På något sätt behöver vi tydliggöra att det ska finnas en poäng med att erkänna, säger hon till Svenska Dagbladet.

Blandat mottagande

Övriga Allianspartier ställer sig positiva till förslaget. Folkpartiet har sedan tidigare förespråkat liknande lagändringar och partiets rättspolitiska talesperson Johan Pehrson välkomnar det nya förslaget.

– Det är rimligt att domstolen med tydligt lagstöd kan ge straffrabatt till den som i en domstolsprocess talar sanning, säger han till Svenska Dagbladet.

Även Centerpartiet ställer sig bakom förslaget, medan Kristdemokraterna är tveksamma till att ett erkännande "per automatik" ska leda till straffrabatt.

Även organisationen Kris, Kriminellas revansch i samhället, ser problem med förslaget.

– Då kan den som begått brottet betala en målvakt som erkänner och får straffrabatt, så är det avklarat, säger ordförande Christer Karlsson.

Följ ämnen i artikeln