Sverige näst högst på smittlistan

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
"Minskad smittspridning är ditt ansvar", lyder texten på en skylt i Uppsala. Sverige har nu näst flest antal nya covid-19-fall per invånare i EU. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
"Minskad smittspridning är ditt ansvar", lyder texten på en skylt i Uppsala. Sverige har nu näst flest antal nya covid-19-fall per invånare i EU. Arkivbild.

NYHETER

Sverige är nu det land i EU som har näst flest nya covid-19-fall per invånare, visar veckans statistik från ECDC.

Ungern är på väg att ta över som landet med värsta dödligheten i EU.

Bara Cypern ligger högre än Sverige när smittskyddsenheten ECDC räknar ihop sina siffror. Cypern landar i 962 nya fall per 100 000 invånare under de två senaste veckorna. Sedan följer Sverige på 796, Frankrike på 694 och Kroatien på 691.

Siffrorna är dock vanskliga att jämföra, då de behöver sättas i relation till hur många, och vilka, som har testats i de respektive länderna.

Överlag finns fortsatta tecken på att den tredje vågen håller på att ebba ut runt om i Europa. Smittotalen har den senaste veckan fallit i 16 av 27 EU-länder. Cypern är dessutom det enda land som redovisar en ökning på mer än 20 procent jämfört med förra veckan.

Totalt inom EU har nu nästan 30 miljoner covid-19-fall registrerats sedan pandemin inleddes. Drygt 660 000 människor i EU med med sjukdomen har avlidit, varav 116 000 i Italien och 100 000 i Frankrike.

Räknat i dödsfall per invånare är det dock länderna i Öst- och Centraleuropa som drabbats värst. Tjeckien ligger sämst till med 269 döda per 100 000 invånare, men kommer sannolikt snart att passeras av Ungern, vars motsvarande tal är 266 och dessutom fortsatt snabbt stiger.

Sverige hamnar i mitten av EU-raden, på 15:e plats i listan med 134 döda per 100 000 invånare. Särklassigt minst antal döda har Finland med 16 per 100 000 invånare.

PODD Dubbelmutationen

Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publicerad: