Orbán får EU-pengar – öppnar för Ukrainastöd?

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2023-12-12

Ungerns premiärminister Viktor Orbán på väg in till ett tidigare EU-toppmöte i Bryssel. Arkivbild.

Ungern väntas få tio miljarder skäl att säga ja till mer EU-stöd till Ukraina.

Men kritiken lär bli tuff när EU-kommissionen öppnar för att betala ut frysta pengar till Viktor Orbán och hans regering.

Nyhetssajten Politico Europe konstaterar att EU-kommissionen väntas ”kapitulera” under tisdagen och ta beslut om utbetalning av tio miljarder euro – drygt 110 miljarder svenska kronor – i EU-stöd till Ungern.

Fortfarande vid 17-tiden fanns dock ännu inga formella besked, mer än att de senaste svaren från Ungern håller på att gås igenom.

– Jag kan inte säga nu vilket beslut det blir, förklarar värderings- och öppenhetskommissionären Vera Jourová på en presskonferens i Strasbourg.

Toppmöte väntar

Pengarna har varit frysta av oro för korruption och bristande hantering av rättsstatsprinciper i Ungern, vilket dock kommissionen nu väntas anser åtminstone delvis hanterat.

– Det är ju kommissionen som har meddelat att de kommer att fatta det beslutet och jag förutsätter att kommissionen följer de regler som finns kring det, säger EU-minister Jessika Roswall (M) på väg in till tisdagens EU-ministermöte i Bryssel.

Att beslutet kommer just nu väcker dock en hel del höjda ögonbryn.

På torsdag inleds årets sista EU-toppmöte i Bryssel där det ska avgöras om man kan starta medlemskapsförhandlingar med Ukraina och ge landet långsiktigt ekonomiskt stöd. In i det sista är det dock oklart om det går att få igenom eftersom Ungern och dess premiärminister Viktor Orbán högljutt och tydligt säger nej.

Många har tolkat det som främst ett ungerskt förhandlingsspel för att få loss de egna frusna pengarna.

– Jag kan bara tolka det här som att de har låtit sig bli utpressade av Orbán, säger den tyske EU-parlamentsledamoten Daniel Freund till Politico Europe.

Seger för Orbán?

Om EU-pengarna till Ungern följs av ett ungerskt ja till Ukrainapengar är naturligtvis Ukraina den största segraren. Landet är hårt ansatt både ekonomiskt och militärt.

Jessika Roswall vill dock inte se det som att även Ungern och Viktor Orbán i så fall är vinnare, som visat att man kan få som man vill, om man bara spelar tufft.

– Så ser inte jag det alls. För mig så handlar det här om att se till att få ett beslut om ett långsiktigt ekonomiskt stöd till Ukraina och – ska man inte glömma – ett politiskt beslut om att starta medlemskapsförhandlingar. Det är den viktiga signalen som EU kan ge i det här läget. Det här är oerhört viktigt för ukrainarna men också för EU, säger Roswall i Bryssel.