Fick i uppdrag att mörda – blev själva torterade och misshandlade

Orden i förhör: ”Jag tror jag kommer dö”

Publicerad 2024-01-26

De två pojkarna rymde från samma HVB-hem.

Pojkarna fick i uppdrag av Foxtrotnätverket att mörda en utpekad man i Dalennätverket i Sundsvall.

I stället blev de själva utsatta för en brutal misshandel av tortyrliknande slag.

Flera döms nu i målet och längst straff får en 24-åring som döms till 14 års fängelse.

På kvällen den 9 juli dök tre svårt skadade pojkar upp på olika platser i Sundsvall. En 14-åring, en 15-åring och en 16-åring.

Alla tre hade utsatts för misshandel av tortyrliknande slag.

Den 21-årige gängmannen som skulle mördas. Han är nu misstänkt för människorov, mordförsök och själv målsägande.

Pojkarna kom från olika platser i Sverige, och två hade rymt från samma HVB-hem och rekryterats av Foxtrotnätverket som gett dem ett uppdrag – att mörda en utpekad måltavla i Sundsvall. En 21-årig man, en rappare, med kopplingar till Dalennätverkets lokala falang i staden och som det tidigare funnits konkreta mordplaner på.

Pojkarna hade med sig vapen som gömdes i en skog. I Sundsvall hade en 24-årig man ordnat bostad åt dem.

De tre pojkarna som blev kidnappade och torterade. Och sedan åtalade för att ha ingått i ett mordkommando som sänts till Sundsvall.

Men den utpekade måltavlan fick kännedom om planerna och sökte upp skyttarna. Pojkarna fördes ut i en skog där de blev brutalt misshandlade. Enligt åtalet var misshandeln av ”tortyrliknande slag”. Den ska ha pågått under fyra till fem timmar.

Två av pojkarna lämnades att dö ute i skogen men svårt skadade och blödande sökte de hjälp i ett hus i området. Den tredje pojken hittades på en kyrkogård av en kvinna. Han var då helt naken och svårt skadad.

Nu meddelar Sundsvalls tingsrätt sin dom i tortyrmisshandeln.

Långa straff

Flera personer döms i nu i målet om tortyrmisshandeln.

Längst straff får en 24-årig man. Han döms till 14 års fängelse för människorov, synnerligen grov misshandel och försök till mord. Tingsrätten skriver i sin dom att ”det utom rimligt tvivel är styrkt att det var NN som utövat det aktuella våldet”. 24-åringen ska även ha varit den som knivskar pojkarna.

Här är alla inblandade:

  • Den 21-årige Sundsvallsrapparen som var måltavla döms för grovt narkotikabrott, människorov och narkotikabrott. Han frias från åtalspunkten försök till mord. Han döms till sju års fängelse. Rapparen beskrivs ha varit den ”tongivande” i sin gruppering.
  • En 21-årig man döms till fyra års fängelse för människorov, mindre grovt brott, narkotikabrott och penningtvättsbrott. Han frias från mordförsöket.
  • En 20-årig man döms för grov misshandel, människorov, mindre grovt brott och synnerligen grov misshandel. Påföljden blir fängelse i åtta år.
  • En 19-årig man frikänns från mordförsök, medhjälp till synnerligen grov misshandel och människorov. Han döms till fyra månaders fängelse för narkotikabrott. 
  • En 21-årig man döms för människorov, mindre grovt brott, narkotikabrott och penningtvättsbrott. Han frikänns från mordförsök. Påföljden blir fyra års fängelse. 
  • En 20 -årig man döms för grovt narkotikabrott, människorov, mindre brott och penningtvättsbrott. Påföljden blir fängelse i fem år.
  • En 23-årig man döms för grov misshandel, människorov, mindre grovt brott men frias från mordförsök. Påföljden blir fängelse i fyra år. 
  • En 21-årig kvinna åtalades för medhjälp till människorov efter att hon kört pojkarna till skogsområdet. Hon frikänns från människorov.
  • En 24-årig man frias från människorov, medhjälp till synnerligen grov misshandel och mordförsök. Han döms till en månads fängelse för penningtvättsbrott.

”Synnerligen rått och hänsynslöst”

Tingsrätten skriver i sin dom gällande de två pojkarna som reste till Sundsvall att de hade utsatts för allvarligt knivvåld.

”Det står klart att hade de inte fått sjukhusvård skulle de ha förblött och avlidit. Båda har blivit mycket allvarligt skadade och utsatts för ett synnerligen rått och hänsynslöst våld och vållats synnerligt lidande och svår kroppsskada.”

Pojkarna fick livsfarliga skador och tingsrätten skriver i sin dom att ingen annan slutsats kan dras än att avsikten har varit att beröva pojkarna livet.

”I varje fall har gärningsmannen eller gärningsmännen visat total likgiltighet inför möjligheten att pojkarna kunnat avlida. Det har även funnits en mycket påtaglig fara för att pojkarna kunde ha avlidit.”

”Jag skiter nu om jag golar”

En av pojkarna har uttryckt sin rädsla i förhör:

– Jag tänkte bara: jag tror jag kommer dö.

En annan pojke pratade tidigt i utredningen.

– (..) asså jag skiter nu om jag golar eller, det här är helt sjukt asså, jag skiter i den här jävla tystnadskulturen om man kan knivhugga en jävla 16-åring, säger pojken i förhör.

De planerade mordplanerna framkom under utredningens gång och snart blev pojkarna själva misstänkta för brott.

En av knivarna som hittades i skogen där pojkarna blivit misshandlade.

Fallet är unikt eftersom pojkarna är både offer och förövare i fallet.

De åtalades själva för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Det här efter att planerna om att mörda rapparen.

Även de pojkarna döms nu.

En 16-åring som lämnades att dö döms för båda brotten, förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Han döms till sluten ungdomsvård i två år. Det var den pojken som anlitades för att mörda rapparen.

Den andra pojken, även han 16 år, döms för förberedelse till mord och synnerligen grovt vapenbrott till sluten ungdomsvård i två år.

Den 14-årige pojken är för ung för att åtalas.

Men fallet följer ett återkommande mönster i gängmiljön – unga förövare som tar på sig våldsuppdrag i utbyte mot betalning.

15-åringen, som nu fyllt 16, har sagt i polisförhör att han tidigare blivit erbjuden tjänster åt Foxtrotnätverket.

I fallet i Sundsvall blev det extra tydligt eftersom det fanns ett videoklipp där en av de misshandlade pojkarna tvingades erkänna att han skulle ”poppa en person”. Han berättade också att han var springpojke åt Rawa ”Kurdiska Räven” Majid. Den filmen lades upp på Tiktok och användes senare i bevisningen.

Följ ämnen i artikeln