Tyskland hånade Lavrov med leopardemoji – ber om ursäkt

Publicerad 2023-02-02

Att skämta på sociala medier kräver en fingertoppskänsla.

I veckan har en tweet gjort att tyska regeringen bett om ursäkt till Afrikanska unionen.

Anledningen: En leopardemoji.

Emojis kallas ofta för ett internationellt språk, ett sätt att ta sig förbi bokstävers barriärer.

Men det små symbolerna kan ge utrymme för misstolkningar - någonting som det tyska regeringen fick erfara under gårdagen.

Allt började med en tweet från det tyska utrikesdepartementet - vars syfte var att göra narr av Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov som just nu är på turné i Afrika.

De skrev att Lavrov inte var och letade leoparder, utan försöker påstå att Ukraina och deras partners vill förstöra ”allt ryskt” - och skämtet gick ut på att att det inte finns några bevis för det.

Men tweeten, som hade en bytt ut ordet leopard mot en leopard-emoji, anspelade också på Tysklands beslut att skicka några av sina Leopard 2-stridsvagnar till Ukraina.

Det fick många att reagera.

Ebba Kalondo, talesperson för den Afrikanska unionens kommissionspresident i Afrikanska unionen, tyckte att leopard-emojin anspelade på en föråldrad bild som använts för att illustrera Afrika.

Hon poängterade att utrikespolitik inte är ett skämt, och att det verkligen inte är välkommet att illustrera hela Afrika med koloniala metaforer.

I ett syrligt svar frågade hon om den tyska utrikesministern Annalena Baerbock också bara hade ”tittat på djur” när hon var i Etiopien tidigare i år.

”Eller är kontinenten Afrika, dess folk och djurliv ett skämt för er?”

Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock tillsammans med förbundskansler Olaf Scholz.

”Tänkte på en annan leopardras”

Zainab Usman, som jobbar på den respekterade tankesmedjan Carnegie Endowment for International Peace i Washington, reagerade också kraftigt.

”Att använda fruktansvärda Afrikanska stereotyper (Afrika är bara vidsträckt landskap med vilda djur i bushen) för att plocka geopolitiska poänger och ge en käftsmäll till en motståndare i ett europeiskt krig kommer inte vinna er afrikanska vänner. Tondövt! Bättra er!”

Det tyska utrikesdepartementet svarade henne med en ursäkt.

De skrev att de tänkte på en annan ”tysk leopardras” - som fick dem att missa den uppenbara konnotationen, och att deras huvudpoäng var att blottlägga Rysslands lögner.

Följ ämnen i artikeln