Stökig nyårsafton på flera håll i landet

Publicerad 2024-01-01

Bränder, misshandel – och poliser som attackeras med fyrverkerier.

I Örebro har ett gäng skjutit raketer mot Burger King i Örebro.

– Det var ett gäng på 10-15 personer utanför som smällde något, säger Rasmus Eriksson, vakthavande befäl på polisen i region Bergslagen.

Medan Sverige firar in det nya året har det redan skett våldsamheter och olyckor på flera håll i landet.

Klockan 21.35 larmades polis och räddningstjänst till Gamlegården i Kristianstad, där tre bilar brann och en fjärde hade skadats av värmen. Men under arbetet på plats besköts räddningspersonalen med fyrverkerier.

– Som jag har förstått det så har även polis blivit beskjuten på plats, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen region Syd.

Ingen har gripits för attacken. Polisen har upprättat en anmälan om sabotage mot blåljusverksamhet, samt en anmälan om skadegörelse vad gäller bränderna.

Fyrverkerier på Burger King

Klockan 01.05 på nyårsdagens morgon larmades polisen till Burger King i Örebro, där ett gäng hade avfyrat raketer in mot restaurangen.

– Det var ett gäng på 10-15 personer utanför som smällde något, säger Rasmus Eriksson.

Ingen misstänkt har lokaliserats eller identifierats. Polisen har upprättat en anmälan om framkallande av fara för annan och vållande till kroppsskada.

– Vi har en målsäganden, en man född −96, som har fått nedsatt hörsel av det här. Förhoppningsvis är det bara tillfälligt, säger Rasmus Eriksson.

– Det var många som var skärrade och brännmärken av raketerna på golvet i lokalen.

Flera bränder

En fyrverkerirelaterad skada skedde i Filipstad, då en man i 35-årsåldern sprängde av sig flera fingrar när han hanterade fyrverkerier vid strax före tolvslaget på nyårskvällen, skriver TT.

– När polispatrull kom till platsen bedömdes det vara så kritiskt så de väntade inte på ambulans utan lastade in honom i polisbilen och körde honom till sjukhus, säger Rasmus Eriksson vid polisregion Bergslagen, till nyhetsbyrån.

”Oerhört stökig”

I Västsverige har nyårsnatten varit ”oerhört stökig” skriver polisen på sin hemsida.

Bland annat har en kvinna träffats av en raket i ansiktet efter att fyra personer sköt upp mot ett bostadshus. En av raketerna orsakade dessutom en brand på balkongen som sen spred sig till lägenheten.

I övrigt har polisen fått in hela 29 anmälningar om misshandel i Göteborg från 21-tiden och framåt.

Polis på plats i Märsta efter en pojke sticksdakats.

Pojke stickskadad

Vid 20-tiden hittades en pojke i 15-årsåldern knivhuggen i Märsta utanför Stockholm, enligt uppgifter till Aftonbladet. En jämnårig pojke greps misstänkt för mordförsök.

– Personen har förts till sjukhus och vi har inlett en förundersökning om mordförsök, säger Helena Boström Thomas, presstalesperson för Stockholmspolisen.

Skadeläget är oklart, men enligt polisen ska personen ha varit vaken och talbar. Personen fördes till sjukhus med ambulanshelikopter.

”Generellt vårdslösa”

Strax efter klockan 20 larmades räddningstjänst till en brand i en skolbyggnad i Helsingborg. En pojke mellan 15 och 18 år misstänks ha orsakat branden, uppger polisen.

Vid samma tid ryckte räddningstjänst ut till Kallhäll i Järfälla, där en brand vid en altan spridits till ett flerfamiljshus. Två personer fick föras till sjukhus med ambulans för kontroll av rökskador.

Händelserna utreds som allmänfarlig ödeläggelse, vållande till kroppsskada och allmänfarligt vårdslöshet.

Några timmar senare fördes ytterligare två personer till sjukhus efter att en fyrverkeriskjutning som orsakat en brand på en balkong i Sollentuna.

Enligt polisen har det varit en relativt stökig nyårsnatt i region Stockholm. Totalt har en handfull personer har förts till sjukhus för kontroll av rökskador till följd av raketskjutning.

– Folk har varit generellt vårdslösa, säger polisens presstalesperson Ola Österling.

En pojke har gripits misstänkt för mordförsök efter knivskärningen i Märsta.

Barrikaderade sig i hus

Vid 19-tiden larmades polisen till ett hus i sydöstra delen av Östergötland. Där hade en misstänkt misshandel ägt rum. När polisen kom till platsen hade en man barrikaderat sig och hällt brännbar vätska i bostaden, uppger polisens vakthavande befäl Torbjörn Lindkvist, vilket Corren var först med att rapportera.

Mannen misstänks ha gått till attack mot två kvinnor, sin partner och svärmor. De hade lämnat byggnaden, uppger polisen.

Klockan 22.23 hade en man gripits på platsen.

Strax efter midnatt greps en kvinna i 50-årsåldern i Hultsfred efter att ha hotat både vuxna och barn med ett vapenliknande föremål.

Kvinnan har under natten anhållits misstänkt för grovt vapenbrott och olaga hot.

Sköt raketer mot polis

På Marcustorget i Avesta uppstod oroligheter i samband med tolvslaget.

– I samband med tolvslaget så var vi på plats på torget där det var mycket folk, säger Rasmus Eriksson, vakthavande befäl på polisen i region Bergslagen.

– Där har det skjutits raketer mot polispatruller, men det sköts även mot andra människor, det var stora folksamlingar där.

Polisen har inga uppgifter om skadade.

– Vi har inte behövt ha någon ambulans där men det är tydligen någon som har blivit träffad av någon raket. Ingen kollega utan någon i allmänheten, men det verkar inte ha blivit något allvarligt.

Fyra personer är misstänkta för attacken.

– Han som sköt raketer mot patrullen är misstänkt för framkallande av fara för annan, brott mot lagen om explosiva ämnen, försök till våld mot tjänsteman och förgripelse mot tjänsteman, säger Rasmus Eriksson.

De andra tre är misstänkta för sabotage mot blåljusverksamhet. Två av de misstänkta männen omhändertogs, men på grund av berusning.

Brand i flerfamiljshus

Fyra minuter efter tolvslaget larmades räddningstjänsten till ett flerfamiljshus i Saltsjö-Boo i Nacka kommun som fattat eld.

– Det började brinna på fasaden under en balkong. Röken gick in i tre olika lägenheter, säger Andreas Blomquist, vakthavande befäl vid Södertörns brandförsvar.

– Orsak till branden var troligtvis en fyrverkeripjäs.

Ingen ska ha skadats i branden. Vid 02-tiden hade räddningstjänsten avslutat sitt arbete.

Polisen ska utreda hur branden startat.

– Vi har inlett en utredning om allmänfarlig vårdslöshet, för det kan vara fyrverkerier som har orsakat branden, säger Helena Boström Thomas, presstalesperson för Stockholmspolisen.

– Men det är ingen skada där och de boende har återvänt till sina lägenheter.

Polis misshandlad

Klockan 00.26 ingrep en polisman i ett bråk i Varberg – och blev själv offer för en misshandel.

Gärningsmannen, som är i 18-årsåldern, greps och misstänks för våld mot tjänsteman. Polisen fördes till sjukhus, men ska inte ha fått några allvarligare skador.