41-årig man död i felskjutning – ung man döms till fängelse

Publicerad 2024-01-10

Den 41-årige mannen mördades med flera skott på nära håll, i vad som tros vara en felskjutning.

Nu döms en man till nio år och sex månaders fängelse för mordet.

Händelsen inträffade under en lördagkväll i oktober förra året. 41-åringen och hans vän skulle hem till en vän och grilla, och bestämde sig för att promenera dit. Under promenaden blev de omkörda av en svartklädd man på elcykel.

– Personen på cykeln har sedan vänt sig om och avlossat skott, berättade åklagare Markus Hankkio under rättegången.

41-åringen träffades av flera skott i ansiktet och överkroppen, och dog på plats.

Misstänkt felskjutning

Under tiden för skjutningen pågick en våldsam konflikt mellan två kriminella grupperingar i Södertälje – Ronnafalangen och Saltskogsfalangen. Men – tidigt i utredningen kunde polisen se att offret inte hade några kopplingar till den kriminella miljön, utan att han verkar ha varit på fel plats vid fel tillfälle.

Hypotesen i utredningen är att mordet utförts av personer knutna till Saltskogsfalangen, som varit ute efter en person knuten till Ronna-falangen.

– Mordet är av allt att döma ett i raden av alla så kallade felskjutningar, där skytten tagit fel på person och en helt oskyldig man i fyrtioårsåldern i stället blivit ihjälskjuten på öppen gata, enligt Markus Hankkio.

Åldern avgörande

En nyckelfråga under utredningen har varit den misstänkte skyttens ålder. Enligt folkbokföringen var han 17 år och 10 månader vid mordet, men enligt polis och åklagare var han egentligen över 18.

Under rättegångens sista dag yrkade därför åklagaren på antingen livstids fängelse eller tio års fängelse, beroende på hur gammal gärningsmannen ansågs vara vid brottstillfället.

Tingsrätten dömer nu mannen till nio år och sex månaders fängelse. I domen skriver de att han på ett ”närmast kallblodigt sätt avrättat en oskyldig man” och att straffvärdet för en vuxen person uppgår till livstids fängelse. Men tingsrätten anser inte att det är utrett att den misstänkte mannen varit över 18 år vid mordet, och att han därmed inte kan dömas till livstids fängelse.

Flera frias

Utöver skytten döms även en 23-årig man till fängelse för grovt vapenbrott och stämpling till mord, samtidigt som en annan 23-åring döms till 10 månaders fängelse för misshandel. En 18-åring döms till ungdomsvård för att ha tagit hand om det misstänkta mordvapnet.

Åtta personer som åtalats för olika grader av inblandning i målet frias helt från misstankarna. Misstankarna har bland annat gällt underlåtenhet att avslöja mord och skyddande av brottsling, och tingsrätten skriver att det funnits en del omständigheter som varit besvärande med att bevisen inte räcker för att dessa ska fällas.

Följ ämnen i artikeln