Ryss-tull ska lugna bönder i EU

Wiktor Nummelin/TT

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2024-03-22

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i samtal med Polens premiärminister Donald Tusk under fredagens fortsatta EU-toppmöte i Bryssel.

Kraftiga tullar på spannmål från Ryssland och Belarus ska hjälpa EU att lugna jordbrukarnas protester.

Men striden om handeln med Ukraina går vidare.

Fredagens tullförslag kommer efter irritation över att importen av spannmål från Ryssland fortsätter, trots andra sanktioner med anledning av det ryska kriget mot Ukraina.

– Vi vill inte att Ryssland gör några vinster på EU:s jordbruksmarknad, förklarar kommissionsordförande Ursula von der Leyen på presskonferensen efter veckans EU-toppmöte.

Tanken är att tullarna ska vara kännbara för Ryssland och samtidigt underlätta det ansträngda läget för EU:s egna jordbrukare och spannmålsproducenter.

Om det räcker för att även få dem mer positivt inställda till konkurrensen från Ukraina återstår att se. EU:s frihandel med Ukraina har skapat ilskna bönder i en rad länder och fått regeringarna i Polen, Ungern och Frankrike att driva på för återinförda restriktioner.

En uppgörelse om handelslättnader i ett år till väntar fortfarande på att bli godkänd och ska diskuteras av EU-länderna nästa vecka.

Parallellt utlovas nya samtal om jordbrukets bekymmer redan vid nästa toppmöte, om en knapp månad.

– Bönderna har en berättigad oro och vi är fast beslutna att stötta dem, lovar rådsordförande Charles Michel i Bryssel.