Brittisk domstol: Assange får överklaga utlämning till USA

Publicerad 2024-03-26

Kampen fortsätter för Julian Assange.

En brittisk domstol har beslutat att han får överklaga beslutet att utlämna honom till USA.

Beskedet kom under tisdagsförmiddagen, rapporterar brittiska medier.

Storbritannien godkände Assanges utlämning redan 2022, men han har sedan dess försökt att få beslutet upphävt. Så sent som i februari ansökte han om att överklaga det.

Två domare vid en domstol i London har nu beslutat att godkänna överklagandet. Enligt dem måste Storbritannien och USA ge vissa garantier innan ett definitivt beslut fattas om utlämningen.

Bland annat måste Assange ges samma rättigheter som amerikanska medborgare vid en rättegång och att han inte kommer att dömas till dödsstraff.

Om Assange skulle utlämnas till USA väntar åtal för spionage på 17 åtalspunkter. Det efter att han och Wikileaks publicerat ett stort antal läckta dokument om krigen i Afghanistan och Irak under åren 2010 och 2011.

Men Assange och hans team menar att en utlämning skulle bryta mot en överenskommelse mellan Storbritannien och USA som förbjuder utlämningar av politiska skäl.

”Den här lagliga förföljelsen utan motstycke försöker att kriminalisera vanliga journalistiska sätt att komma över och publicera hemligstämplad information med ett uppenbart och viktigt allmänintresse”, skriver Edward Fitzgerald, Assanges representant, i ett dokument till domstolen som the Guardian tagit del av.

Följ ämnen i artikeln