Ny avgång i Botkyrka - kommundirektören tvingas lämna

Publicerad 2023-04-18

Kommundirektör Leif Eriksson köps ut av Botkyrka kommun.

Kommunalrådet Emanuel Ksiazkiewicz (S) motiverar beslutet så här:

– Det handlar om vad som är bäst för Botkyrka.

Kommundirektör Leif Eriksson köps ut av Botkyrka kommun.

I januari röstades Ebba Östlin (S) bort som ordförande i kommunstyrelsen, som ett resultat av att hon genomdrivit en stängning av ABF:s fritidsgårdar i kommunen, efter anklagelser om att drogförsäljning och kriminalitet förekommit där.

Efter att hon förlorade omröstningen knappt med 88–91, cirkulerade uppgifter i medierna om att gängkriminella blivit medlemmar i Botkyrkas S-förening, och varit med och röstat bort Östlin.

En utredning som partidistriktet genomförde kom senare fram till att föreningen inte hade infiltrerats av gängkriminella.

Botkyrka kommun.

På Socialdemokraternas årsmöte i Botkyrka i mars röstades Emanuel Ksiazkiewicz (S) fram som ny S-ledare i kommunen, och Ebba Östlin tvingades lämna alla poster.

Nu visar det sig att också kommundirektören Leif Eriksson får gå. Enligt uppgift till Aftonbladet beror det på att han velat gå till botten med ABF-anklagelserna och därför inte anses passa in i det nya styret.

Redan förra året skickades ett anonymt brev till samtliga politiker i Botkyrka kommunfullmäktige, med krav på att Leif Eriksson skulle sparkas, enligt Aftonbladets uppgifter.

Kommunalrådet Emanuel Ksiazkiewicz (S).

Kommunalrådet Emanuel Ksiazkiewicz (S) säger till Aftonbladet:

– Vi har en gemensam överenskommelse helt enkelt om att Leif Eriksson lämnar helt enkelt som kommundirektör efter en diskussion som vi hade i dag.

Vad beror det på?

– Jamen, att vi hade just en gemensam överenskommelse om att vi ser att det finns bättre förutsättningar att fortsätta separat

Är det för att han står för nära Ebba Östlin?

– Nej, det handlar inte alls om det, utan det handlar om vilka förutsättningar vi har att kunna samarbeta framgent och vad som är bäst för Botkyrka.

På vilket sätt skiljer sig era åsikter om kommunens framtid?

– I dagsläget har vi landat i att vi har en gemensam kommunikation och att den sker först och främst via kommunens hemsida. Men ingången har varit att tillsammans är vi överens om att det här är den bästa vägen framåt.

Hur mycket får Eriksson i fallskärm?

– Jag har inte detaljerna uträknade än riktigt, så jag får återkomma om det, säger Ksiazkiewicz.

Följ ämnen i artikeln