Socialdemokraternas ledarstrid i Botkyrka avgjord

Publicerad 2023-03-18

Den infekterade ledarstriden inom Socialdemokraterna i Botkyrka avgjordes på lördagen.

Emanuel Ksiazkiewicz är nu vald till gruppledare och kommunstyrelseordförande.

– Det känns ambivalent att vi har hanterat en så här jobbig process, och att det har varit så tufft för partiet som det har varit, säger han.

Vid en förtroendeomröstning i januari avsattes Ebba Östlin, med röstsiffrorna 88-91. Efter mötet kunde Aftonbladet avslöja att kriminella gängmedlemmar deltagit i avsättandet av Östlin.

Emanuel Ksiazkiewicz är ny gruppledare för S i Botkyrka.

Under S-årsmötet på lördagen ställdes Ebba Östlin mot Emanuel Ksiazkiewicz, som hade nominerats av Socialdemokraterna i Botkyrka som ny gruppledare.

Socialdemokraterna i Botkyrka har omkring 500 medlemmar. Vid omröstningen på lördagen vann Ksiazkiewicz med 121-80.

Emanuel Ksiazkiewicz säger till Aftonbladet:

– Det känns bra att få ett så starkt förtroende, som jag ändå har fått från medlemmarna. Och det känns bra att vi har hanterat det här valet. Men det känns samtidigt lite ambivalent att vi har hanterat en så här jobbig process, och att det har varit så tufft för partiet som det ändå har varit.

Har du haft med dig släktingar som har röstat på dig i dag?

– Jag har haft med mig en svärmor som har varit med. Sen har min fru varit här också, bland annat.

Emanuel Ksiazkiewicz.

Socialdemokraternas partistyrelse nekade i veckan 98 personer medlemskap. Hur ser du på det faktum att resultatet hade kunnat bli annorlunda om de hade fått bli medlemmar?

– Många av de medlemmarna som nekades medlemskap har hört av sig till mig och sagt att de är väldigt besvikna över att de inte fick komma på mötet, och att de gärna hade velat dyka upp och stötta just mig. Jag vet att flera av dem också har överklagat beslutet till partistyrelsen.

Hur ska du tvätta bort stämpeln Socialdemokraterna i Botkyrka fått som infiltrerat av gängmedlemmar?

– Till en början behöver vi alla sluta sprida rykten om att det är så. Partidistriktet har gjort en utredning som tydligt visar att det inte fanns några fog för de påsteåendena som ändå har cirkulerat i medierna.

Hur mycket har turbulensen kring Botkyrka skadat Socialdemokraterna på riksplanet?

– Jag tror att det såklart kan påverka. Socialdemokraterna på riksplanet har ett enormt stort stöd. Men vi kommer jobba stenhårt med att få tillbaka det förtroende som vi eventuellt kan ha tappat här i Botkyrka också, säger Ksiazkiewicz.

”Jag tänker att jag ska få ett liv igen, där jag inte är jagad av media”, säger Östlin efter mötet.

Även förloraren, Ebba Östlin, uttalade sig efter mötet

– Jag har haft det jättefina förtroendet att vara ordförande och gruppledare för socialdemokraterna och därmed också ordförande för kommunstyrelsen i Botkyrka under sju år. Nu har medlemmarna i Botkyrka valt en annan kommunstyrelseordförande.

Varför förlorade du deras förtroende?

– Det får ni fråga andra än mig.

Vad ska du göra nu?

– Jag tänker att jag ska få ett liv igen, där jag inte är jagad av media, sade Östling och gick sin väg.

Aftonbladet har tidigare skrivit om att en 28-årig kriminell man kopplad till Vårbynätverket deltog i bortröstandet i januari av Botkyrkas kommunalråd Ebba Östlin. I en kartläggning som polisen har gjort pekas mannen ut som en ”operativ person” i gängmiljön i Alby.

Aftonbladet kunde i går fredag avslöja att 16 släktingar och andra närstående till honom också röstade i januari.

28-åringen är gift med en nära anhörig till en socialdemokrat som arbetar inom ABF.

De som försvarat Ebba Östlin, hävdar att hon kuppades bort vid mötet i januari som bestraffning för att hon för ett år sedan stängde ett antal fritidsgårdar där kriminella höll till och som drevs i regi av ABF.

Ebba Östlin.

När partidistriktet i Stockholms län genomförde en utredning i ärendet blev slutsatsen att det inte fanns några tecken på kriminell infiltration i S Botkyrka.

Nyligen nekade partistyrelsen 98 personer i Botkyrka inträde i partiet, med motiveringen att det inte går att avgöra vilka av dem som delar partiets värderingar.

När 23 medlemmar anslöts i december, strax innan Östlin röstades bort, gjordes ingen sådan kontroll.

Kommunhuset i Botkyrka.