Flera släktingar till kriminell deltog i omröstningen om Ebba Östlin

En 28-årig kriminell man med kopplingar till Vårbynätverket deltog i omröstningen där Botkyrkas kommunalråd Ebba Östlin föll.

Aftonbladet kan avslöja att 16 släktingar och andra närstående till honom också röstade.

I morgon ska Socialdemokraterna i Botkyrka ta ställning till vem som ska bli lokal gruppledare för partiet. Vinnaren blir med all sannolikhet även ordförande i kommunstyrelsen.

Då Ebba Östlin vid ett medlemsmöte i januari tvingades bort efter en omröstning med siffrorna 91-88 deltog en 28-årig man med gedigen kriminalitet på sitt CV.

I en kartläggning som polisen har gjort pekas mannen ut som en ”operativ person” i gängmiljön i Alby, en förort där Vårbynätverket, en liga som inte drar sig för grövsta tänkbara kriminalitet, i flera år har haft närmast monopol på narkotikaförsäljningen.

28-åringen blev medlem i Socialdemokraterna i fjol. Han deltog i omröstningen om Östlin.

Det gjorde även hans mamma, syster och andra släktingar, också de färska medlemmar.

Enligt Aftonbladets källor figurerar några av dem i gängkriminella miljöer.

28-åringen är gift med en nära anhörig till en socialdemokrat som arbetar inom ABF, ett studieförbund som är av central betydelse i den här soppan och som har nära kopplingar till arbetarrörelsen.

Denne mans mamma, pappa och ytterligare några släktingar var också på plats då Östlin föll.

Tillsammans utgör de nästan tio procent av de röstande.

Kommunhuset i Botkyrka.

Var kommer då ABF in i bilden?

De som försvarar Ebba Östlin, som har gjort sig känd som en hårding i kampen mot den kriminalitet som plågar kommunen, hävdar att hon kuppades bort vid mötet i januari som bestraffning för att hon för ett år sedan stängde ett antal fritidsgårdar som drevs i regi av ABF.

Detta efter att en extern rapport publicerats som bland annat visade att medlemmar i Vårbynätverket vistats i lokalerna iklädda skyddsvästar och för att det fanns skäl att misstänka ekonomiska oegentligheter.

I går avslöjade SVT att drygt 20 släktingar och vänner till ABF-anställda blev medlemmar i partiet förra året. De var alla med i bortröstandet.

Det är i allt väsentligt samma personer som dem jag pratar om.

Omröstningen om Östlin var hemlig. Vi vet inte hur de 179 röstade.

Men med tanke på vilken ilska stängningen av fritidsgårdarna väckte i ABF-kretsar, även pengar stod på spel, nio miljoner per år, finns det skäl att misstänka att medlemmarna i de ovan nämnda familjerna inte tillhörde den dåvarande ledarens fanclub.

En annan sak som det finns anledning att misstänka är att partiet centralt känner till de iögonfallande släktband som Aftonbladet och SVT rapporterar om.

I den utredning om turerna som partidistriktet i Stockholms län har genomfört och som inte hittade några tecken på kriminell infiltration i Socialdemokraterna i Botkyrka, finns ett avsnitt under rubriken ”Fanns det gängkriminella på mötet?”

Något riktigt svar ges inte, även om det står var och en fritt att dra slutsatser av att det framgår att partiet vill utesluta en person.

Avsnittet avslutas med följande stycke:

”Socialdemokraterna har enbart individuella medlemmar. Var och en ansvarar för sina handlingar. Släktskap med någon kan därmed inte vara uteslutningsgrundande.”

Varför plötsligt börja prata om släktskap? Anklagelser om dittan och dattan fanns, men familjeförhållanden var inte en brännande fråga.

Det troligaste svaret är att företrädare för partiet ville ha någonting i utredningen att peka på om medier fick nys om egendomligheterna som nu uppdagas.

Ytterligare konstigheter i den här härvan finns.

98 personer som nyligen har sökt medlemskap i S har nekats inträde. Detta motiverades bland annat med att det inte går att avgöra vilka av dem som delar partiets värderingar.

Ett problem som partiet inte tycks ha haft då 23 medlemmar plötsligt anslöt i december, en månad före omröstningen.

Den andra grunden till beslutet är att det har cirkulerat ett sms med löften om att den som går med i partiet och röstar för Östlin kommer att få sitt medlemskap betalat.

Men det har inte gått att reda ut vem det var som ursprungligen skickade ut detta mess.

I sitt överklagande av beslutet att neka inträde påpekar Marcus Ekman, socialdemokrat och ordförande i Kommunfullmäktige, att det lika gärna kan vara någon som stödjer en annan kandidat än Östlin som ligger bakom det.

Den märkliga oklarheten hindrar dock inte partiet från att ånga på.

– De sms som florerat om varför man ska bli medlem och där man dessutom också är beredd att betala avgiften för de här medlemmarna är något helt oacceptabelt, säger partisekreterare Tobias Baudin till TT.

Inför omröstningen går ett och annat att konstatera.

Ebba Östlin är en av kandidaterna. Hon fick 51 nomineringar av medlemmar. Främste utmanare är kommunalrådet Emanuel Ksiazkiewicz. 37 nomineringar.

Icke desto mindre föreslår Arbetarkommunens styrelse den senare som kandidat till posten som ordförande i Kommunstyrelsen.

Flera av Ksiazkiewicz släktingar var för övrigt också på plats då Östlin röstades bort, berättade SVT i går.

Den föreslagna nya styrelsen i arbetarkommunen saknar inte kopplingar till ABF. Bland annat Inger Ros, som sitter i studieförbundets nationella förbundsstyrelse, är nominerad som viceordförande.

En i grunden lokal och partiintern affär har blivit en smutsig historia som har uppmärksammats runt om i landet och till och med orsakat riksdagsdebatt.

Östlins motståndare säger att konflikten inte har ett dugg att göra med stängningen av fritidsgårdarna. Hon ska ha röstats bort för att hon är maktfullkomlig, hopplös att samarbeta med och för att hon gång på gång bröt mot diverse regler.

Den falangen har säkert poänger i sitt resonemang.

Men detta är en konflikt med flera lager och där sanningar och lögner för länge sedan har försvunnit in i labyrinter som tycks vara hopplösa att ta sig ur.

Vackert är det inte.