Trump medger: Ryssland låg bakom hackning

Publicerad 2017-01-11

WASHINGTON. FBI, CIA och Vita huset slog fast det för länge sedan.

Nu medger Donald Trump för första gången att det var ryska hackare som angrep politiska organisationer under valrörelsen i USA.

– Det är sannolikt Ryssland som ligger bakom, säger han.

När USA:s blivande president Donald Trump höll sin första presskonferens på månader handlade mycket om uppgifterna att Ryssland har potentiellt skadliga uppgifter om honom.

Men nästan lika stort fokus fick frågorna om Trumps relationer med president Putin – och de ryska hackerattackerna mot valet.

Enligt både CIA och FBI finns det övertygande bevis på att Ryssland angrep det demokratiska partiet och andra politiska organisationer i syfte att påverka utgången av presidentvalet i USA. IT-attackerna uppges ha utförts på direkta order från president Vladimir Putin.

”Massor av länder hackar oss”

Vita huset och demokraternas kandidat Hillary Clinton har riktat hård kritik mot Rysslands agerande.

Donald Trump, som om bara en dryg vecka intar världens mäktigaste politiska ämbete, har dock vägrat att ge Ryssland skulden.

Det ändrades dock under onsdagens presskonferens. Då medgav Trump för första gången att Ryssland låg bakom angreppen.

– Det var sannolikt Ryssland. Men de är inte de enda som hackar oss, massor av länder gör det.

Donald Trump upprepade också sitt löfte om att han inom kort kommer att tillsätta en specialgrupp för att kartlägga cyberangrepp som andra länder riktar mot USA.

Hårdare mot Ryssland

Samtidigt som Donald Trump höll sin presskonferens så frågades hans utrikesminister-kandidat Rex Tillerson ut av senaten.

Tillerson lovade att USA kommer att blir hårdare mot Ryssland om han blir bekräftad som minister.

– Om Ryssland agerar med våld, så måste omvärlden svara med ett åtgärder som står i proportion till det. Det är det som Ryssland förväntar sig, sa Tillerson.

Den blivande utrikesministern anklagade Obama-administrationen för att ha reagerat för vekt när Ryssland annekterade Krim-halvön i Ukraina. Men Rex Tillerson sa också att han vill ha en rak och ärlig relation med Ryssland:

– Det är ett land som kan vara vår motståndare vid vissa tillfällen, och vår vän vid andra.