Här är SD:s maktfacit

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-01-17

Under valnatten beskrev Jimmie Åkesson vågmästarrollen som en drömsits.

Sedan dess har SD fällt regeringen tre gånger.

Här är partiets facit efter 105 dagar i riksdagen.

Veckorna efter riksdagens öppnande i höstas utbröt ett smärre kaos i korridorerna på riksdagshuset.

Inget av de etablerade partierna ville kännas vid Åkesson och hans partikamrater.

Enad front

Första gången som Sverigedemokraterna på allvar tog en debatt i riksdagen visade de andra partierna enad front. Ett försök att markera att SD inte skulle vänta sig något inflytande i politikens centrum.

Men med facit i hand efter tre månader, har Jimmie Åkesson delvis lyckats skapa sig en plattform att agera från.

I tre specifika fall har SD fällt regeringen:

I december röstade riksdagen igenom besparingar i regeringskansliet på 300 miljoner kronor. I omröstningen gick SD på S, V och MP:s linje.

– Jag tror att det har varit viktigare för Thomas Östros att mer permanent minska regeringskansliet och tillsammans med Jimmie Åkesson skicka den här julhälsningen till de anställda, sa en bitter Reinfeldt efter omröstningen.

På samma sätt valde SD oppositionens linje i frågan om att införa nationella riktlinjer för bemanningen i äldrevården. Partiet motsatte sig även regeringens förslag om höjda banavgifter på Öresundsbron.

Bakbunden regering

Men största framgången, i partiets egna ögon, är den debatt om våldsbejakande extremism, som kommer att hållas den 26:e januari.

Inget av de övriga partierna ville lyfta ut frågan och debattera den separat, men SD lyckades genom talmannen få sin vilja igenom.

Enligt statsvetaren Marie Demker har Sverigedemokraternas intåg i riksdagen gjort regeringen bakbunden.

– Regeringen har fått anstränga sig, till exempel i Afghanistanfrågan, att hitta breda överenskommelser, för att minska Sverigedemokraternas vågmästarroll, säger hon.

48 motioner

Hittills har 15 av de 20 ledamöterna tagit steget upp i riksdagens talarstol.

Flitigast har trion Johnny Skalin, ekonomi, Richard Jomshof, utbildning, och Mikael Jansson, försvar, varit.

Under den allmänna motionstiden har SD lagt 48 motioner, vilket motsvarar drygt två per person. Partiet har svingat vilt och föreslagit allt från bättre förutsättningar för svenska endurotävlingar och införandet av en svensk kulturkanon till kraftigt begränsad asyl- och anhöriginvandring.

Följ ämnen i artikeln