Juni svart trafikmånad

Uppdaterad 2019-06-20 | Publicerad 2002-06-18

Juni kan gå till historien som en av de svartaste trafikmånaderna någonsin. Trots att vi bara passerat drygt hälften av månadens dagar har ett fyrtiotal liv skördats.

Ska man lita på statistiken från föregående år så kommer antalet dödsoffer att öka ytterligare i samband med midsommarhelgen.

- Förra året omkom nio personer under helgen och det finns inget som säger att det ska bli bättre i år. Ungefär var fjärde dödsolycka är alkoholrelaterad och under midsommar ökar den andelen ännu mer, säger Vägverkets trafiksäkerhetsdirektör Claes Tingvall till TT.

En genomsnittlig månad innehåller 45 dödsolyckor i trafiken.

Men det finns skräckexempel. Juni 1992 var en riktigt bister trafikmånad. 110 personer miste livet i samband med trafikolyckor.

Vädret ligger bakom

Enligt Claes Tingvall är det varma sommarvädret en förklaring till de många dödsfallen under sommarmånaden.

- Jag har en känsla av att det är mycket fylleri ute nu. När det är varmt och fint kalasar folk lite mer än vanligt, säger han till TT.

Enligt Vägverket finns det en rak och direkt koppling mellan ökad alkoholkonsumtion och fyllekörningar.

Tingvall är övertygad om att vår nya alkoholkultur kommer att sätta sina spår i olycksstatistiken framöver.

Alkoholkonsumtionen bekymrar

- Det är ingen tvekan om det och det gör oss väldigt bekymrade. För varje procent som alkoholkonsumtionen går upp ökar antalet fyllekörningar med 0,7 procent. Därför är det svårt att bara göra det här till en trafiksäkerhetsfråga. Det är också en alkoholpolitisk fråga, säger han.

Frida Johansson, TT

Följ ämnen i artikeln