Tvingades bort efter krismötet

Uppdaterad 2019-07-17 | Publicerad 2012-11-30

Ljög om stulen väska – i går avgick SD-toppen

Lars Isovaara sa att två personer med invandrarbakgrund stulit hans ­väska – som han i själva verket­ glömt på krogen. Sedan polisanmäldes han för en rasistattack.

I går avgick SD-toppen.

– Jag får väl gå till ­Arbetsförmedlingen som alla andra, säger han till SVT.

Väskskandalen blev ­slutet för riksdagsledamoten Lars Isovaara.

I går satt Sverigedemokraterna i kris­möte under hela förmid­dagen efter att det kommit fram att väskan inte alls ­stulits utan hittats på en ­restaurang som Lars Isovaara besökt innan han påstod sig ha blivit rånad.

På en presskonferens klockan elva meddelade partiledare Jimmie Åkesson att Isovaara lämnar sina uppdrag för partiet och sin plats i riksdagen.

– Trovärdigheten hos Lars Isovaara är minimal just nu, sa Jimmie Åkesson och tillade att situationen han försatt sig i är så allvarlig att han omöjligt kan fortsätta.

Poliserna följde efter

Lars Isovaara skrev i ett uttalande att han inser att uppträdandet gör det ohållbart att företräda partiet.

Aftonbladet har tagit del av de första polisförhören med Isovaara som hölls natten till i går. När ­polisen ryckte ut till Riksbron med anledning av den påstådda väskstölden hade han bråttom därifrån och vägrade först att prata med polisen.

Poliserna följde springande efter den rullstols­burne Isovaara till riksdags­huset där de fick hjälp in av en vakt. När förhöret till slut kunde genomföras i Isovaaras ­lägenhet berättade han att de påstådda väsktjuvarna var ”mycket trevliga” och ”mycket tillmötesgående”.

Han säger vidare att han var säker på att männen tagit med sig väskan, men att han inte hade kunnat se den eftersom det var för mörkt.

Vägrar uttala sig

Eftersom väskan nu är hittad är polisutredningen nedlagd – däremot är han själv polisanmäld för att ha spottat och gjort grisljud mot vakten som släppte in honom i riksdagshuset.

Jimmie Åkesson vägrade i går att uttala sig om Lars Isovaara hade uttalat sig ­rasistiskt eller ej.

Isovaara är den tredje tunga SD-politikern som ­petas på kort tid.

Följ ämnen i artikeln