SD mejlade bilder på döda kroppar till pojke

Uppdaterad 2018-08-21 | Publicerad 2012-11-23

Johan, 15, ville veta hur Sverigedemokraterna ser på islam.

Svaret kom från Kent Ekeroths bror Ted.

I mejlet skickade han en länk till en sajt med bilder på döda kroppar som skadats svårt, uppger Svenska Dagbladet.

Johan, som egentligen heter någonting annat, skulle i skolan skriva en uppsats om islam och mejlade Sverigedemokraterna adress som anges på partiets sajt för "allmänna frågor om Sverigedemokraterna och partiets politik på riksnivå."

Han ville veta SD:s syn på islam.

Sverigedemokraten Ted Ekeroth, ledamot i kommunfullmäktige i Lund, svarade Johan och skickade bland annat en länk till en sajt med bilder. Ekeroth uppger vidare att bilderna föreställer offer för islamister i södra Thailand, enligt Svenska Dagbladet.

"Var så hemska bilder"

När sedan Johan öppnade mejlet blev han chockad.

– Jag hade ingen aning om hur jag skulle svara på hans mejl. Jag kan inte beskriva känslan, det var så hemska bilder, säger Johan till Svd.

Ted Ekeroth har kopplats till den islamfientliga counter jihad-rörelsen.

Bilderna som han valt ut för att besvara Johans mejl visar döda kroppar och kroppsdelar, som enligt Ekeroth fallit offer för islamister i södra Thailand. De är blodiga, en del svårt brända och närbilder. Vissa kroppar saknar huvuden och några har kluvits vid midjan.

– Jag blev illamående. Vi hade förväntat oss att svaret skulle innehålla antimuslimska åsikter, vilket det också gjorde. Men det här är ren skrämselpropaganda och jag tror att syftet är att försöka värva honom och få honom att tycka att muslimer är förskräckliga, säger Johans mamma till Svd.

Länken var "olämplig"

Ekeroth ska ha varnat Johan för att bilderna är obehagliga. För Svd uppger Ted Ekeroth att han hittade bilderna när han googlade.

Partiets pressekreterare Martin Kinnunen säger till Svd att länken är "olämplig" och att det var ett misstag att Ekeroth svarade.

Kinnunen tycker dock inte att det här fallet skulle innebära att Ted Ekeroth utesluts ur partiet.

Teds bror Kent Ekeroth lämnade nyligen sitt uppdrag som rättspolitisk talesperson efter skandalfilmen. Kent behåller sin plats som ordinarie ledamot i riksdagen och alla sina förmåner.

Ted riskerar inte att uteslutas ur Sverigedemokraterna och han faller inte under partiets nolltolerans mot rasism.

– De åtgärder vi vidtar blir att se till att ingen annan än de som ska svara på mejlen gör det i fortsättningen, säger Martin Kinnunen.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln