De tjänar mest på välgörenhet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-21

Nu i jul skänker vi mer pengar till välgörenhet än någonsin.

Samtidigt rusar lönerna uppåt för biståndsorganisationernas toppchefer.

Bäst tjänar Röda Korsets generalsekreterare – en dryg miljon om året.

Tidningen Fokus har i sitt nya nummer, som kommer ut i dag, granskat löner och ersättningar till de högsta cheferna i de största biståndsorganisationerna.

Genomgången visar att de som styr den ideella välgörenheten har inkomster vanliga människor bara kan drömma om.

Samtidigt som vi ger bort mer pengar än någonsin – runt en miljard kronor bara i december – ökar dessutom generalsekreterarnas löner.

Mest tjänar Christer Zettergren, högste chef på Röda Korset. Han hade en taxerad inkomst på en dryg miljon kronor förra året.

Får betalt för ansvaret

Organisationens styrelseordförande Bengt Westerberg tycker inte att Zettergrens lön är för hög.

– Röda Korset har 400 anställda och generaldirektören har ett väldigt stort ansvar. Det krävs kompetens för att klara det arbetet och för att få det måste vi betala, säger den förre folkpartiledaren.

Människor i allmänhet har inte dessa löner. Har du förståelse för att de kanske tycker att det är märkligt att chefen för en biståndsorganisation tjänar så här bra?

– Människor i allmänhet har inte det här ansvaret.

Westerberg själv tjänar bra som styrelseordförande, runt 800 000 kronor om året – att jämföra med ordföranden för klädbolaget Lindex, med en årlig försäljning på fem miljarder kronor, som tjänar runt 500 000.

– Jag jobbar heltid på Röda Korset. Och min ersättning har bestämts av Röda Korsets stämma, säger Bengt Westerberg.

Kan ge mat åt 700

Fokus har räknat ut att Zettergrens och Westerbergs löner skulle räcka till att bekosta skola, bostad och mat för 700 afrikanska fadderbarn under ett år.

– Det går inte att bygga en organisation på bara ideellt arbete. Du skulle som journalist inte heller jobba gratis, säger Bengt Westerberg.

Sämst betald i tidskriftens granskning är Läkare utan gränsers svenska generalsekreterare Dan Sermand. Han tjänade förra året 348 000 kronor – och tycker inte att han ska ha mer.

– Jag ska inte döma andras löner. Men för oss är det oerhört centralt att volontärandan finns kvar, säger Dan Sermand.