Oppositionen tar på sig spenderbyxorna

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-09-01

Sänkt maxtaxa, högst fem barn per anställd på dagis, höjt underhållsstöd, fri tandvård upp till 25 år.

Den stora skillnaden mellan de rödgröna och alliansen handlar om satsningar på välfärdssektorn.

Sahlin, Ohly och språkrören öppnar plånboken. Det gör inte regeringen.

Vårt mål är full sysselsättning, skriver de rödgröna i sin regeringsplattform.

Men förslagen som ska leda dit är inte överväldigande. Höjda studiebidrag, fler utbildningsplatser, sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag och 12 miljarder extra till kommunerna lär inte räcka.

Mer framgångsrikt skulle ett utlovat innovationsprogram för industrin och tjänstesektorn kunna bli. Sverige behöver, för att uttrycka sig enkelt, hitta nya grejor att sälja. Men möjligen behövs då mer än de hundra miljoner som S, V och MP avsatt.

Den stora skillnaden mellan alliansens och de rödgrönas valmanifest rör välfärdssektorn.

A-kassan ska inte kosta mer än 80 kronor i månaden, ersättningen ska höjas, alla barn ska ha rätt till minst 30 timmar på dagis, antalet barn per förskoleanställd begränsas till fem – för att nämna några av förslagen.

En annan stor skillnad rör skatten. De rödgröna vill höja en rad skatter. Exempelvis ska skatten på bensin höjas med 49 öre, inkomstskatten med någon hundralapp för alla men mer för dem som tjänar över 40000 kronor och en ny fastighetsskatt för dyra hus liksom förmögenhetsskatt, vars utformning är oklar, ska införas.

Men de rödgröna vill också sänka en rad skatter. Mest satsar de på pensionärerna. Näst mest på att det göra det billigare att äta på krogen.

Totalt satsar de rödgröna 25 miljarder på dessa båda skattesänkningar. Är det rätt använda pengar? Väljarna avgör.

Lite roligt är det att flera av de förslag som Göran Persson gick till val på för fyra år sedan nu återanvänds. Det gäller exempelvis sänkningen av maxtaxan på dagis, fri tandvård upp till 25 och höjt tak i a-kassan.

Då gjorde väljarna tummen ner. Har de ändrat sig sedan dess? Snart vet vi svaret.

När de rödgröna bara 19 dagar före valet presenterade sin regeringsplattform står alternativen mot varandra – blått mot rött.

Därmed kan väljarna börja bocka av vad som kommer att genomföras under de närmaste fyra åren – oavsett regering.

Momsen på restaurangmat kommer att sänkas, om ekonomin tillåter det. En maträtt som i dag kostar 100 kronor går ner till 90.

Vad som är den stora fördelen med det är skrivet i stjärnorna. Restaurangmomsen höjdes 1990 från knappt 13 till 25 procent. Nu ska den ner till 12 vilket enligt branschen ger omkring 8 000 nya jobb.

Är det en realistisk bedömning? De politiska alternativen ger inget svar.

Pensionärerna kommer få sänkt skatt. Mer med de rödgröna än med alliansen.

Det blir fler platser på högskolan, stora ansträngningar ska göras för att eleverna verkligen går ut gymnasiet med fullständiga betyg och det ska undervisas mer i grundskolan.Rot-avdraget blir kvar.

Det blir betyg tidigare än i dag.

Lena Mellin.

I sexan med alliansen, i sjuan med de rödgröna.

Höghastighetståg ska byggas med de rödgröna och utredas med alliansen. Det ska byggas fler bostäder med båda, men de rödgröna har fler konkreta förslag.

Det blir höjd skatt på tobak och alkohol. Liksom en halv miljard mer till idrotten.

Och så ska givetvis koldioxidutsläppen minska. Vem trodde något annat?

Följ ämnen i artikeln