Afghanistans svarta valfars slut

Efter över två månader har landets fortfarande ingen vald president

Afghanistans svarta valfars har fått ett slut.

Hamid Karzai är utsedd till president – inte vald.

Det är ändå bättre än att hålla en valomgång med bara en kandidat.

Kandidaten Abdullah Abdullahs avhopp är beklagligt men förståligt. Med upplägget för den andra valomgången var risken mycket stor för att den första omgångens valfusk skulle återupprepas.

Hela den afghanska valprocessen har urartat. Av presidentvalet som var tänkt att befästa landets demokratiska strukturer återstår bara fusk och fiasko.

Hur man än gjort i det här läget hade den nye presidentens legitimitet blivit svårt sargad.

Nu har valkommissionen utsett sittande Hamid Karzai till president eftersom han inte längre hade någon motståndare i andra valomgången.

Med tanke på den usla säkerheten och kostnaderna är det bättre än att hålla en onödig valomgång.

Presidentval med en enda kandidat brukar bara förekomma i rena diktaturer.

Ändå drar det eviga hattandet hit och dit ett löjets skimmer över presidentvalet som inleddes den 20 augusti och fick sitt slut först över två månader senare. Nu vinner Karzai trots massivt fusk.

För USA:s president Barack Obama blir det ännu svårare att bestämma sig för om han ska skicka fler trupper eller inte. Är den afghanska demokratin verkligen värd att försvara med amerikanska människoliv?

40 000 nya trupper innebär att förlusterna ökar markant.

USA:s främsta skäl för att vara i Afghanistan är att oskadliggöra al-Qaida och talibanerna, åtminstone se till att de inte kan planera nya terrordåd mot USA.

Enda chansen att lyckas med det, hävdar USA:s militär, är fler trupper.

Även Sverige och andra länder som deltar i den internationella styrkan under Nato-befäl måste fråga sig om det är värt att fortsätta uppdraget.

Fredsuppdraget börjar mer och mer anta formen av ren krigföring. Svenskarna och även andra länders soldater hamnar allt oftare i eldstrider.

Och det blir alltmer oklart vad det är för slags regim som man egentligen försvarar. Hur korrupt och demokratiskt ifrågasatt måste regeringen i Kabul vara för att omvärlden ska dra öronen åt sig?