Studenternas oro: Testade positivt efter tentan

Larm om kaos och trängsel på universiteten

Publicerad 2022-01-14

Långa köer, trängselkaos och studerande som pressas att skriva tenta trots symtom.

På flera håll i landet larmar studenter om bristande coronaåtgärder när universiteten öppnar igen efter julledigheten.

– Inga avstånd hölls över huvud taget, säger en civilingenjörsstudent i Uppsala som skrev tenta under tisdagen.

Den stora tentaperioden är i gång på universitet och högskolor runtom i landet. Samtidigt är smittspridningen på rekordnivåer och både testkapacitet och sjukhus i olika regioner är satta under hård press.

Samtidigt som regeringen och Folkhälsomyndigheten presenterade flera nya restriktioner om hemarbete och krogstängningar vid 23 kom inga uppmaningar om att tentor ska skrivas på distans, däremot ska lärosätena försöka glesa ut i salar och dela upp tentor på flera tillfällen.

Flera studenter har hört sig till Aftonbladet med videor, bilder och vittnesmål om hur coronahanteringen fungerar när hundratals samlas för att skriva sina tentor.

Flera studenter har hört sig till Aftonbladet om hur coronahanteringen fungerar när hundratals samlas för att skriva sina tentor.

”Det var proppfullt”

En video visar hur studenter samlats i en lång kö utanför tentasalar vid Uppsala Universitet.

– Det var kaos. Det var en nästan en kilometer lång kö utanför där alla stod nära varandra. När vi kom in var det proppfullt, det gick inte att hålla avstånd. Sen var det mellan 250 och 300 platser i salen, berättar en student på civilingenjörsprogrammet.

Hon säger att hon och andra förvånades över hur illa uppstyrt det var.

– Det känns inte som att de tar det på allvar.

En video på TikTok visar hur ett stort antal studerande trängs utanför en tentasal på samma universitet.

En annan student på juristlinjen ger en liknande bild. I den 200 meter långa kön utanför byggnaden gick det att hålla avstånd. Men så fort studenterna skulle gå in blev det kaotiskt.

– Det blev väldigt stressigt, platsen där man hängde av sig var liten och alla frös och gick in samtidigt. Där inne där de kollade leg blev det kö och det var inget att några skulle gå in i taget eller hålla avstånd i kön, berättar hon.

Fredrik Blomqvist, säkerhetschef och ansvarig för coronahanteringen på Uppsala universitet har fått tips om trängsel från studenter. Han säger till UNT att man försöker följa upp tipsen men att studenterna också har ett eget ansvar att hålla avstånd.

”Det var kaos. Det var en nästan en kilometer lång kö utanför där alla stod nära varanda”, berättar en student i Uppsala för Aftonbladet.

Oron: Går till tentasalen med symtom

Från Umeå universitet kommer vittnesmål om trängsel när över 90 personer på läkarprogrammet samlades för att skriva tenta.

En student på ett annat program säger att en del känner sig pressade att gå till tentorna och undviker att coronatesta trots symtom.

– Vi har haft distansundervisning och tentor under hösten när smittan var låg, så att man har salstenta nu i rådande läge känns konstigt. Jag har en bekant som jag vet skrev tentan med symtom och testade positivt efter tentan. Det är inte rätt men det är så det ser ut, säger studenten som vill vara anonym.

Både Aftonbladet och SVT Nyheter Värmland har rapporterat om studentprotester mot salstentor tidigare.

”Det är inte realistiskt att förlita sig på att samtliga studenter stannar hemma vid minsta förkylningssymptom, när ett missat examinationstillfälle kan medföra långtgående konsekvenser”, skriver studenterna i juridiska föreningen i Karlstad.

Bör spridas ut

Enligt de nya restriktionerna gäller att universitet och högskolor ska använda distansundervisning som komplement för att glesa ut i klassrummen.

Salstentor och stora föreläsningar kan hållas på plats, men rekommendationen är att de sprids ut på flera tillfällen.

– Om ett lärosäte väljer att ha examinationer som en salstenta så finns möjlighet för CSN att ta hänsyn till om en student inte haft möjlighet att skriva tentan på grund av pandemin, säger utbildningsministern och hänvisar till studienämndens sajt för mer information.