Regeringen ska utreda släktforskningsmetoden

Niklas Svahn/TT

Publicerad 2021-05-12

Inrikesminister Mikael Damberg (S) lovar en utredning som ska se över möjligheten att använda släktforskning och dna i brottsutredningar. Arkivbild.

Regeringen tycker att de lagliga möjligheterna att använda ansiktsigenkänning, fingeravtryck och dna i brottsutredningar är omoderna. Därför kommer regeringen inom kort att tillsätta en så kallad biometriutredning, meddelar inrikesminister Mikael Damberg (S).

– Vi förbereder en bredare översyn av hela biometriområdet i brottsbekämpningen. Vi har i dag ett lapptäcke av regelverk, säger han på en pressträff.

Förra året kunde polisen lösa ett 16 år gammalt dubbelmord i Linköping genom att skicka dna som lämnats kvar på mordvapnet till en kommersiell databas för släktforskning i USA. En man greps och erkände omedelbart brotten.

Men dna-metoden stred mot lagen, enligt ett yttrande från Integritetsskyddsmyndigheten, tidigare Datainspektionen. Skälet är att det finns ett förbud i brottsdatalagen för polisen att göra sökningar på känsliga personuppgifter, som dna.

– Vi har tagit del av den nya bedömningen och Polismyndigheten granskar naturligtvis själv det här yttrandet, säger Mikael Damberg.

– Vi behöver modernisera det här regelverket och ge brottsbekämpande myndigheter bättre möjligheter att använda biometri i brottsutredningar. Så jag menar att den utredning vi snart kommer att tillsätta kommer ha möjlighet att också titta på den här frågan.

Följ ämnen i artikeln