Tortyrmördade man för Canada Goose-jacka

Publicerad 2023-09-01

Issa El-Chaer, 24 år, döms till 16 års fängelse.

Han tejpade fast, rånade och torterade en 20-årig man till döds i Ånge.

Sedan flydde han till Libanon där han skrev om dådet på Flashback.

Nu döms Issa El-Chaer till 16 års fängelse.

Det brutala mordet skedde i december 2019. Två män, då 18 och 21 år gamla, åkte hem till en 20-årig man i Ånge.

Där hotade de den 20-årige mannen med pistol innan de band fast hans fötter, händer, hals och mun med tejp.

Enligt utredningen tvingades 20-åringen utstå en utdragen, tortyrliknande misshandel innan han till slut kvävdes till döds.

Därefter rånades han också på flera av sina tillhörigheter – bland annat en Canada Goose-jacka, som misstänks ha varit anledningen till rånmordet.

24-åringen, Issa El-Chaer, iklädd clownmask hemma hos 20-åringen.

Flydde utomlands

En vecka före mordet kom den då 18-årige mannen, som var trött på Malmö, med tåg till Ånge. De bodde hos en tredje kille, som hade en lägenhet.

Det var kallt i Västernorrland och 18-åringen frös. Därför frågade 18-åringen lägenhetsinnehavaren om han kände till någon som hade en Canada Goose-jacka. Det gjorde han.

18-åringen och 21-åringen, Issa El-Chaer, åkte hem till 20-åringen, tog hans röda dunjacka och mördade honom.

De filmade även mordet som de visade för en annan man.

Två dagar senare flög de två unga männen till Egypten. Efter en månad greps 18-åringen, och han dömdes i augusti 2020 till nio års fängelse för mordet.

Issa däremot flydde till Libanon och efterlystes internationellt.

Issa El-Chaer sms:ade en polisutredare efter att ett inslag om mordet hade sänts i ”Efterlyst”.

Skrev om mordet på Flashback

Under tiden som 21-åringen höll sig undan i Libanon var han aktiv på Flashback. Där skrev han, med två olika alias, återkommande inlägg som polisen har kunnat koppla till rånmordet – däribland meddelanden som ”jag älskar att skada, jag har psykiska problem” och ”jag har noll samvete”.

Utöver det skrev han också att han ”chillade på stranden” och drev ett företag i Libanon, men han laddade också upp bilder från den dödade 20-åringens telefon.

En visar hur han poserar maskerad med en clownmask hemma hos 20-åringen.

Senare kontaktade Issa El-Chaer, som nu är 24 år, en utredare via telefon efter att programmet ”Efterlyst” sänt ett inslag om mordet.

”Hörde att ni kunde ta mig här jag är varsågod kom och ta mig jag tänker inte komma tillbaka för jag har inte gjort något”, skrev han bland annat.

Kvävdes till döds

I början av året greps Issa av polis i Libanon. Han fördes senare till Sverige där han åtalades. Han döms nu till 16 års fängelse vid Sundsvalls tingsrätt.

Tingsrätten anser att 20-åringen inte hade någon chans att fly när hans fötter, händer, hals och mun tejpades. Under tiden som han kvävts har han blivit slagen.

”Detta har skett på sätt som kan beskrivas som en mumifiering och har skett kombinerat med kränkande inslag”, skriver tingsrätten i domen.

Det står inte klart om det är Issa El-Chaer som utfört tejpningen av 20-åringen. Tingsrätten kan ändå bedöma straffvärdet till 16 års fängelse för honom.

Straffet på mordet har skärpts sedan tortyrmordet i Ånge ägde rum, men då det inträffade innan förändringen omfattas inte Issa El-Chaer inte av detta.

Följ ämnen i artikeln