Uppgift: Så skulle Ryssland sabba Natoprocessen

TT

Publicerad 2023-12-04

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.

En läckt underrättelserapport som finska Yle tagit del av avslöjar hur Ryssland planerade att förstöra Sveriges och Finlands Natoprocesser.

I underrättelserapporten står det bland annat att demonstrationerna som följde koranbränningarna i Sverige ökade misstron mot islam i EU-länderna, skriver Yle. Den stämningen ville Ryssland utnyttja genom olika aktioner som skulle hetsa till demonstrationer.

Den finska säkerhetspolisen bekräftar för Yle att de kände till den ryska underrättelsetjänstens planer på att hetsa till demonstrationer. Enligt Yle finns det dock inget i dokumentet som tyder på att Rysslands planer har genomförts i Finland.

Underrättelserapporten kommer ursprungligen från Dossier Center. Det är ett centrum för undersökande journalistik som finansieras av den tidigare oligarken Michail Chodorkovskij.

Utrikesminister Tobias Billstörm (M) vill inte kommentera rapporten men konstaterar att Ryssland motsätter sig ett svenskt Natomedlemskap.

– Det är välkänt att Ryssland inte vill att Sverige ska bli medlem i Nato.

Han hänvisar bland annat till att Ryssland i december 2021 sade att man inte tyckte att vare sig Finland eller Sverige skulle få lov och bli medlemmar i Nato.

– Jag har inte tittat på rapporten men rent generellt kan man säga att man i dessa tider bör vara väldigt försiktig när det gäller desinformation och vara väldigt källkritisk till det som kommer fram. Det tror jag är ett gott råd till alla svenska medborgare i det här läget, säger Billström.