Det vill Ukraina få mest av Sverige – just nu

Fyra sakerna på önskelistan

Publicerad 2024-01-10

SÄLEN. Med minusgraderna har de ryska luftangreppen mot Ukraina ökat.

– De använder vintersäsongen för att försöka åsamka så många grymheter som möjligt, för att få befolkningen att lida, säger Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk till Aftonbladet.

Det hans land behöver mest från Sverige just nu är vapen som kan möta hotet.

Andrij Plachotnjuk, Ukrainas ambassadör i Sverige, har två saker att säga.

Det första är tack.

– Vår president nämnde det under sitt tal, vår tacksamhet till Sverige för allt stöd ni har gett till Ukraina under det här stora kriget. Det är väldigt viktigt, och något jag verkligen vill understryka. Vi är tacksamma mot alla svenskar, var och en av er, för er solidaritet och ert stöd.

Det andra är att det fortfarande finns saker att göra.

Den senaste tiden har hundratals ryska ballistiska robotar, kryssningsrobotar, drönare och ombyggda luftvärnsrobotar regnat död och förödelse över ukrainska städer.

– Det betyder att Ryssland fortfarande har kapacitet att producera, och att få ammunition till skänks från sina partners. Det leder mig till en slutsats: Det är uppenbart att Ukraina definitivt behöver mycket mer stöd från alla våra vänner, säger Andrij Plachotnjuk.

Vi träffar honom i Sälen, under Folk och försvars rikskonferens.

Högst på hans lands önskelista står luftvärnssystem, och ammunition till dessa.

– Det är definitivt vår högsta prioritet. Men vi behöver också öka vår förmåga när det kommer till stridsflygplan, vi behöver ammunition och vi behöver stridsfordon som kan rädda soldaters liv och hjälpa oss att återta territorier, säger Andrij Plachotnjuk.

Ukrainas ambassadör Andrij Plachotnjuk och Storbritanniens ambassadör Judith Gough på Folk och försvar.

”Tacksamhet mot Sverige”

Inget av detta är självklart nyheter för Ukrainas vänner, som löpande får information om behoven genom det som kallas ”Ukraine Defense Contact Group”.

– Jag vill uttrycka tacksamhet mot Sverige, för att ni spelar en så aktiv roll i den och andra koalitioner. Det uppskattar vi verkligen.

Försvarsminister Pål Jonson (M) har sagt till Aftonbladet att nya svenska stödpaket till Ukraina förbereds, men inte vad de kommer att innehålla.

Vid sidan av de omedelbara behoven behöver Ukraina även hjälp med att bygga upp en större produktionskapacitet, enligt ambassadören.

Det var också något president Zelenskyj underströk i sitt tal på Rikskonferensen.

– Vi ser fram emot ett sådant försvarssamarbete med Sverige och våra andra nordiska partners. Det kan vara bilateralt, trilateralt, en liten koalition, en stor koalition, det spelar ingen roll. Det är bråttom och nödvändigt att vi kan producera mer och snabbare, säger Andrij Plachotnjuk.

Det skulle inte bara ge Ukraina vapen nog att vinna kriget, utan också vara gynnsamt långsiktigt.

– Produktion skapar jobb och nya möjligheter. Försvarsindustrin skulle kunna bli en stark pelare i vår ekonomiska tillväxt. Jag är övertygad om att det skulle vara ömsesidigt gynnsamt för oss.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.