Abdesalem Lassoued isolerades i svenskt fängelse

Publicerad 2023-10-18

Under sin tid i svenskt fängelse uppstod flera incidenter kring den misstänkte terroristen Abdesalem Lassoued.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska den misstänkte terroristen bland annat flera gånger ha hotat personal och krävt att få träffa en imam.

Vid ett tillfälle ska Lassoued ha hotat personal och sagt att han skulle hugga en vårdare med kniv när han blir fri och träffar vårdaren på stan i Göteborg.

I måndags kväll sköt Abdesalem Lassoued ihjäl två svenskar i den belgiska huvudstaden Bryssel. Ytterligare en person är skadad efter dådet.

Abdesalem Lassoued har en historia i Sverige, där han greps 2012. Han dömdes för grovt narkotikabrott till två år och två månaders fängelse och utvisning i tio år. Då ska han ha befunnit sig i Sverige i tre månader.

Under sin tid i häktet ska Lassoued ha hotat häktespersonal.

Den misstänkta terroristen Abdesalem Lassoued.

Vid nyårsskiftet mellan 2012 och 2013 går han in i svenskt fängelse.

Han hade själv önskat att sitta i fängelse nära den norska gränsen eftersom han anger att han har familj i Norge, men det nekas och Lassoued blir i stället placerad på Kumlaanstalten – med hänvisning till säkerhetskrav.

Tiden i fängelse var kantad av incidenter.

Bland annat ska det ha uppkommit slagsmål, bråk och hot på Abdesalem Lassoueds avdelning på anstalten i Kumla. Det leder till att Kriminalvården flera gånger måste placera de intagna på avdelningen i avskildhet från en dag till en annan.

Kumlaanstalten.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska Lassoued vid flera tillfällen ha uppträtt aggressivt mot personalen och hotat med våld för att han var missnöjd med sjukvården på anstalten. Han ska också ha krävt att få träffa en imam.

Vid ett tillfälle ska Lassoued ha hotat personal och sagt att han skulle hugga en vårdare med kniv när han blir fri och träffar vårdaren på stan i Göteborg. Själv menar han att han skulle sagt att han ville ”klösa ut ögonen” på den anställde.

Han ska också ha krävt att anstaltens kiosk skulle vänta med att ta hans beställning innan han blev klar med sin dagliga bön.

Tekniker på plats efter skottlossningen i Bryssel.

Enligt dokument från Kriminalvården tilläts Lassoued Lassoued ringa till familjemedlemmar i olika länder under sin tid på Kumla. Han blir däremot nekad när han ansöker om att få ringa till en mobiltelefon eftersom myndigheten anser att det finns risk för att någon annan än den han säger sig vilja ringa kan ta över samtalet.

Enligt Kriminalvårdens beslut ska Lassoued bland annat flera gånger ha vägrat att arbeta inom ramen för frivårdens program. Han ska också ha vägrat lämna blodprov och får flera varningar.

”Han gillar inte att de ska stå bakom hans rygg när han ska lämna urinprov”, står det i Kriminalvårdens rapport.

Kriminalvården. Genrebild.

Vid ett tillfälle uppmärksammar Kriminalvården att han innehaft ett otillåtet föremål när han och en annan intagen har använt en golvmopp och ett damsugarrör i anstaltens träningsrum.

Dokumenten från Kriminalvården visar också att Lassoued själv uppgett att han inte är kriminell och att han inte har för avsikt att gå in i en kriminell bana efter frivårdsprogrammet.

Under tiden i svenskt fängelse går han en grundutbildning i engelska, men enligt Kriminalvården talar han mest arabiska på avdelningen han sitter på.

Lassoued berättar också om sig själv i samtal med myndigheten. Bland annat säger Lassoued att han föddes i en liten stad i närheten av Tunisiens huvudstad Tunis under knappa förhållanden. Han har en yngre bror och en pappa i livet, mamman är död sedan tidigare.

Enligt egen utsago har han en femårig grundskoleutbildning innan han vid 12 års ålder ”tvingades ut i arbetslivet”.

Belgisk polis på plats efter skottlossningen i Bryssel.

Kriminalvården gör anteckningen att Lassoued uppträtt olämpligt mot personal. Under raden ”Risk för återfall i brott” noterar Kriminalvården att Lassoued inte har någon anknytning till Sverige, att han inte har någon inkomst och inte har något jobb.

Vid flera tillfällen skriver Kriminalvården att Lassoued uppgett att han är orolig för sin framtid och vad som ska hända med den asylansökan han lämnat in till Migrationsverket.

Han hade också planer på att återvända till Norge, där han sökte asyl 2011 men fick avslag.

Efter tiden i Sverige återvände Lassoued till slut till Belgien, där han befann sig odokumenterad.

Enligt den federala åklagaren i Belgien ska han bara dagar innan han utförde dådet i Bryssel ha hamnat i bråk på en flyktingförläggning.

Bråket polisanmäldes och ett möte bokades in mellan polis och åklagare för att diskutera Lassoued. Det mötet var planerat till den 17 oktober – dagen efter han utförde skjutningen i Bryssel.

Lassoued fanns alltså på de belgiska säkerhetsmyndigheternas radar.

– Händelserna gjorde att polisen insåg att man borde hålla ögonen på honom och ett möte bokades in. Det betyder inte att det skulle leda till något, det var ju ingen stor sak, men det väckte vår uppmärksamhet, säger Eric van Duyse, kommunikationschef på belgiska federala åklagarmyndigheten till Aftonbladet.

Minnesplats med blommor och en blågul halsduk med texten Heja Sverige på.

Följ ämnen i artikeln