Tidiga resultaten efter ”folkomröstningarna”

Publicerad 2022-09-27

De ryska olagliga ”folkomröstningarna” i Ukraina har avslutats.

Nu skriver ryska statliga medier att enligt de tidiga resultaten har 96 procent röstat för att bli en del av Ryssland.

Men Ukraina kommer inte att låta omröstningarna påverka deras militära mål.

Följ ämnen
Ukraina

Ryssland har hållit ”folkomröstningar” i de rysk-ockuperade delarna av Ukraina, Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja and Cherson.

De tidiga resultaten visar att 96 procent ska ha röstat för att bli en del av Ryssland, enligt ryska statliga medier, rapporterar Reuters.

”Folkomröstningarna” har av Ukraina och väst avfärdats som olagliga.

Istället sägs de vara sätt för Putin att skapa juridiska förutsättningar för att kunna annektera de fyra regionerna. På så sätt kan han dessutom porträttera det som att ett försök från Ukraina att återta dem, är en attack mot Ryssland. Och förra veckan sa han att han är villig att använda kärnvapen för att försvara Rysslands territoriella integritet.

Ukraina har tidigare varnat Ryssland för att annektera den fyra områdena, och sagt att det skulle förstöra alla eventuella möjligheter för fredssamtal.

Den ryska statliga nyhetsbyrån RIA har uppgett att de tidiga rösträkningen tyder på att en stor majoritet röstat för att bli en del av Ryssland.

Andelen som röstat för uppges vara 96,97 procent i Cherson där 14 procent av rösterna är räknade, 98,19 procent i Zaporizjzja där 18 procent av rösterna är räknade, och strax under 98 procent i Donetsk och Luhansk där 14 respektive 13 procent av rösterna är räknade.

Ukrainas utrikesminister säger dock att annekteringsomröstningen inte kommer att ha någon påverkan på militära mål, skriver AFP.