Svenskbyn vägrade ställa upp på ”riggad rysk omröstning”

Uppdaterad 2022-09-28 | Publicerad 2022-09-27

Beväpnad militär gick från hus till hus för att få byborna att delta i skenomröstningen.

Men den ukrainska svenskbyn Gammalsvenskby vägrade.

– Byborna hade bestämt sig för att låsa dörrar och grindar och släppa ut sina hundar i trädgårdarna, säger Sofia Hoas, ordförande för Svenskbyborna.

Det lilla samhället Gammalsvenskby i södra Ukraina har varit under rysk ockupation i ett halvår. Hit kom svenskar för 230 år sedan och än i dag finns här ett hundratal invånare med svenska rötter.

På måndagen stängde den ryska ockupationsmakten ner internet och mobilnätet för den skenomröstning som hålls för att ansluta ockuperade områden till Ryssland.

Men svenskbyn ville inte delta i någon riggad omröstning. Något som Ekot var först att berätta om.

– Kravallpolis beväpnade med automatvapen gick från hus till hus. Men byborna hade bestämt sig för att låsa dörrar och grindar och släppa ut sina hundar i trädgårdarna, säger Sofia Hoas, ordförande för Svenskbyborna, som har flera kontakter på plats.

Hennes farmor och farfar kom till Gotland till Gammalsvenskby 1929. Själv har hon besökt byn ett 20-tal gånger.

Sofia Hoas säger att bybornas tysta protest gav effekt.

– Kravallpolisen knackade på men vågade inte att gå in. Några bybor hade också gått ut i trädgården och sagt att de inte vill rösta. ”Gör som ni vill” hade kravallpolisen sagt och gått vidare. Man var inte lika hotfull som man varit på andra ställen, säger Sofia Hoas.

”Känner sig stolta”

Det var i stort sett ingen som avlade röst i Gammalsvenskby. Detta trots att rysk miltär tillfångatagit och misshandlat invånare vid tidigare tillfällen.

– Sedan får man se vad valresultat blir. Det är risk att det ändå påstås att alla röstade ja, säger Sofia Hoas.

Ryska uppgifter om de första resultaten från de rättsvidriga riggade omröstningarna gör gällande att 96 procent röstat för en annektering, enligt Reuters.

Oaktat det har byns motstånd givit invånarna råg i ryggen.

– De känner sig stolta över att ha sagt nej. Det var viktigt för dem att står upp för sitt Ukraina och sin by, säger Sofia Hoas.

Sofia Hoas, föreningen Svenskbybornas ordförande.