Anhållen för mord – efter nästan 30 år

Jens Bornemann/TT

Publicerad 2021-08-23

Bild från 2004 när polis sökte i Mariestadstrakten efter den försvunna kvinnan.

Fallet har varit olöst i snart 30 år.

Men nu har en man i 60-årsåldern anhållits, misstänkt för ett mord i Mariestad 1992.

– Det känns så klart väldigt bra, säger Anders Eriksson på polisens kalla fall-grupp.

Natten mot den 14 juni 1992 försvann en 22-årig kvinna i samband med en utekväll i Mariestad.

Dagen därpå hittades hennes sandaler och två ringar nära hennes föräldrahem. Men där slutar spåren och hennes kropp har aldrig hittats.

Fallet, som bedrivits som en mordutredning, har regelbundet uppmärksammats i medierna och flera personer har vid olika tidpunkter varit misstänkta.

Nu har polisens grupp för så kallade kalla fall gått igenom utredningen igen – och gjort ett genombrott.

En man i 60-årsåldern delgavs på måndagen misstankar om mordet och anhölls senare.

– Jag har fattat beslut om anhållande, efter det att kalla fall-gruppen gått igenom ärendet på nytt, säger vice chefsåklagare Jenny Karlsson till TT.

– Det som de kommit fram till gör att jag tycker att det finns en skälig misstanke mot den här personen i alla fall. Sedan får vi se vad det leder till, vi kommer att göra en del undersökningar och förhör nu framåt. Senast på torsdag måste jag fatta beslut om han ska begäras häktad eller inte.

Inga kopplingar

Enligt Anders Eriksson, chef för polisens kalla fall-grupp i region Väst, har två utredare arbetat heltid med fallet sedan oktober förra året.

– Jag kan inte gå in på detaljer i fallet. Men generellt sett är en viktig omständighet att man kommer in med nya ögon, och minst lika viktigt att man får en obruten koncentration över tid på samma ärende, säger han.

– Nu har de kunnat jobba heltid sedan oktober och haft möjlighet att gräva ner sig i det här utan att bli störda.

Den misstänkte mannen var vid tiden för mordet i 30-årsåldern och bodde i Mariestad. Enligt polisen har ingen som helst bekantskap mellan honom och den 22-åriga kvinnan hittats.

”Mannen misstänks ha agerat ensam, varför det för tillfället inte planeras några fler gripanden”, skriver polisen på sin webbplats.

”Stor grej”

Enligt P4 Skaraborg fanns mannen namn dock med i utredningen sedan tidigare, men inte som misstänkt gärningsman.

Utredningen fortsätter nu med förhör, samt tekniska undersökningar och husrannsakningar.

– Utan att föregå den fortsatta utredningen känns det så klart väldigt bra. Jag hoppas att det här visar att vi gör allt vi kan för att lösa de ärenden som vi arbetar med, säger Anders Eriksson.

– Sedan är det självklart väldigt viktigt gentemot de anhöriga, som förhoppningsvis kan få svar på vad som hänt. Det är för tidigt att säga nu, men det är självklart en stor grej i så fall.