En man anhållen för mordet på Helena Andersson

Uppdaterad 2021-08-24 | Publicerad 2021-08-23

Helena Andersson försvann den 14 juni 1992 när hon var på väg hem från Stadshotellet i Mariestad.

Nu har en man i 60-årsåldern delgivits misstanke – 29 år senare.

– Mannen anhölls i dag som skäligen misstänkt för mord, säger vice chefsåklagare Jenny Karlsson.

En man i 60-årsåldern har delgivits misstanke för mordet på Helena Andersson i Mariestad.

Helena Andersson har inte setts till sedan den 14 juni 1992, när hon var på väg hem från Stadshotellet i Mariestad. Hon var då 22 år gammal.

Kort efter försvinnandet hittades hennes skor i en hage. Även två av Helenas ringar hittades längs den väg hon borde ha promenerat för att komma hem. Polisen i Skaraborg har sedan dess utrett fallet som mord.

Hösten 2020 togs fallet över av gruppen för Kalla fall i Göteborg, som därefter gick igenom hela ärendet på nytt.

Vid genomgången framkom det nya uppgifter mot en man i 60-årsåldern som idag har delgivits misstanke för mordet på Helena Andersson.

Mannen anhållen

Anders Eriksson, chef för polisens kalla fall-grupp i region Väst, säger att två utredare har jobbat med fallet sedan oktober förra året.

– De har gått igenom ärendet och kommit fram till det här beslutet och sedan dragit det för åklagarmyndigheten, säger han, och fortsätter:

– Det är viktigt att man får möjlighet att ägna sig åt samma ärende, utan att bli störd utan av annat. Det kan också vara bra att man får titta på ett ärende med nya ögon.

Den misstänkte mannen anhölls idag som skäligen misstänkt för mordet.

– Vi kan konstatera att det finns en person som är skäligen misstänkt. Senast på torsdag ska beslut om häktning fattassäger Jenny Karlsson, vice chefsåklagare, som nu leder utredningen.

När Helena Andersson försvann bodde den misstänkte mannen i Mariestad. Utredningen har inte kunnat visa om Helena Andersson och mannen var bekanta med varandra. Polisen misstänker att mannen utfört mordet ensam.

Utredningen kommer nu fortsätta och man kommer hålla förhör samt genomföra tekniska undersökningar och husrannsakningar.

– I nuläget kan jag inte kommentera ärendet ytterligare, säger Jenny Karlsson.

Enligt P4 Skaraborg har den misstänkte mannen förekommit i utredningen tidigare, men då inte setts som en misstänkt gärningsman.