EU-skola del 4: EU:s Makthavare

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-05-20

De flesta är män med en medelålder på 60 år.

I Sverige är många av dem ganska okända.

På EU-nivå har de enorm makt.

Aftonbladet.se har gått igenom EU:s kända - och mindre kända makthavare.

José Manuel Barroso, 57 år, Kommissionens ordförande.

José Manuel Barroso

Barroso är juristen från Portugal som efter en lång akademisk karriär blev landets premiärminister. 2004 valdes han till kommissionens ordförande. Barroso är sedan 1980 med i det liberalkonservativa partiet Partido Social Democrata.

José Manuel Barroso är gift med Margarida Sousa Uva och har tre barn, 22, 19 och 17 år gamla.

Maktstatus: Som EU-kommissionens ordförande är Barroso en av unionens mäktigaste. Det är kommissionen som har ensamrätt på att föreslå nya lagar i unionen. Kommissionen beskrivs som EU:s regering och Barroso kan alltså jämföras med hela EU:s statsminister eller president. Kritiker beskyller också Barroso för att ha blivit alltmer presidentlik. Han hamnade i blåsväder redan från början när parlamentet vägrade att acceptera hans italienske kommissionär Rocco Buttiglione, bland annat på grund av Buttigliones uttalanden om homosexuella, kvinnor och flyktingar.

Javier Solana, 66 år, generalsekreterare för ministerrådet och EU:s höge representant för unionens utrikes- och säkerhetspolitik.

Javier Solana

Solana är fysikprofessorn från Spanien som efter en lång inrikespolitisk karriär blev generalsekreterare för militäralliansen Nato och därefter generalsekreterare för Europeiska unionens råd, allmänt kallat ministerrådet. Solana är sedan 1964 med i det spanska socialistpartiet.

Javier Solana är gift med Concepción Giménez och har två barn.

Maktstatus: Ministerrådet är EU:s högsta beslutande organ och består av medlemsstaternas regeringar. Som generalsekreterare för rådet är Solana den person som företräder unionen i utrikes- och säkerhetspolitiska frågor. Formellt är titeln ”hög representant för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken” eller, kort och gott, ”herr GUSP”. Funktionen kom till för att EU på ett annat sätt än tidigare ska tala med en röst mot resten av världen. Om den nya grundlagen, Lissabonfördraget, blir verklighet kommer herr GUSP att få en ännu viktigare roll.

Hans-Gert Pöttering, 63 år, EU-parlamentets talman.

Hans-Gert Pöttering.

Hans-Gert Pöttering är reservofficeren och juristen från Tyskland som suttit i EU-parlamentet sedan tidernas begynnelse. I alla fall sedan det första parlamentsvalet 1979. 2007 utsågs han till parlamentets talman. Hans-Gert Pötterings pappa stupade under andra världskrigets sista dagar och detta har påverkat hans politiska engagemang. Han är med i Tysklands kristdemokratiska parti, CDU.

Hans-Gert Pöttering har två söner, Johannes och Benedict.

Maktstatus: Som talman är Hans-Gert Pöttering parlamentets ansikte utåt. Det är han som håller i kontakterna med övriga EU-institutioner, som kommissionen och ministerrådet och han uttalar sig i alla viktiga internationella frågor. Han leder parlamentets arbete och håller i debatterna i kammaren. Under sig har han en stab av 14 vice talmän. Först när Pöttering har satt sitt namn på pränt börjar EU:s budget gälla. Om Lissabonfördraget träder i kraft stärks parlamentet och därmed talmannen. Då får man bland annat vara med och bestämma om brott och straff och om jordbrukspolitiken.

Vassilios Skouris, EG-domstolens ordförande, tillsammans med de andra 26 domarna och åtta generaladvokaterna.

Vassilios Skouris

Greken Vassilios Skouris, född 1948, är sedan 2003 ordförande för Europeiska gemenskapernas domstol, vanligen kallad EG-domstolen. Varje medlemsland har varsin domare i EG-domstolen.

Maktstatus: Domstolen har två huvuduppgifter: Att döma i tvister mellan medlemsländer, mellan EU:s institutioner, mellan medlemsländer och EU:s institutioner eller mellan enskilda personer och EU:s institutioner. Domstolen ska också tolka EG-rätten. Det är domstolen som har sista ordet. Om till exempel en svensk tingsrätt inte vet hur EG-rätten ska tolkas kan tingsrätten vända sig till EG-domstolen för att få råd. Tingsrätten är sedan skyldig att följa EG-domstolens tolkning.

Ett uppmärksammat svenskt fall handlar om fackförbundet Byggnads blockad mot det lettiska byggföretaget Laval i Vaxholm. EG-domstolen kom fram till att blockaden bröt mot EG-rättens bestämmelser om fri rörlighet för tjänster.

Angela Merkel, 54, Nicolas Sarkozy, 54, Silvio Berlusconi, 72, och Gordon Brown, 58

Sarkozy, Merkel, Brown och Berlusconi.

En lista över EU:s mäktigaste blir inte komplett utan Tysklands förbundskansler, Frankrikes president, Italiens och Storbritanniens premiärministrar.

Maktstatus: Tyskland, Frankrike, Italien och Storbritannien är EU:s folkrikaste länder. Det ger dessa länder flest röster i ministerrådet, där beslut om nya lagar och regler fattas. Blir Lissabonfördraget verklighet kommer de största ländernas makt att stärkas ytterligare eftersom fler frågor då kommer att avgöras med majoritetsbeslut. Då går ett förslag igenom om 55 procent av EU-länderna röstar ja. Villkoret är att länderna som röstar ja representerar 65 procent av EU:s medborgare.

Följ ämnen i artikeln