Polisen inleder utgrävningar i Madeleine-fallet

Publicerad 2014-05-06

Brittisk polis har fått tillstånd att göra utgrävningar efter försvunna Madeleine McCann.

Arbetet koncentreras till tre platser i Praia da Luz.

Polisens tekniker kommer bland annat att använda radarutrustning. 

Portugisiska myndigheter har gett brittisk polis tillstånd att påbörja utgrävningar i jakten på försvunna Madeleine.

Brittisk polis bekräftar att "aktiviteter" snart kommer att inledas, rapporterar BBC.

Enligt Sky News kommer utgrävningarna ske på tre olika platser i Praia da Luz och kriminalteknikerna kommer att använda radarutrustning.

"Ett genombrott"

Nyhetsbolagets kriminalreporter Martin Brunt, som följer utredningen från Portugal, beskriver utvecklingen som "ett genombrott".

– Det här är första gången vi ser poliser från Scotland Yard på plats, som inte bara pratar med portugisisk polis utan arbetar med dem i jakten på mer påtagliga bevis, säger han till Sky News.

Exakt var utgrävningarna kommer ske är ännu inte klart. Men enligt Martin Brunt är det troligt att det blir vid lägenheten där Madeleine försvann och vid stranden inte långt därifrån.

Mark Rowley, biträdande polischef, skriver i ett brev till BBC att han inte kan delge mer information angående "aktiviteten". Han tillägger däremot att arbetet förmodligen kommer att påbörjas inom de närmaste veckorna.

"Vi måste få veta"

Familjen McCann var på semester och bodde i en hotellägenhet när Madeleine försvann den 3 maj 2007. Vid försvinnandet var hon tre år gammal.

I en intervju med Sky News i förra veckan sa hennes mamma Kate McCann att familjen måste få veta vad som inträffat - även om det är det värsta tänkbara.

– Självklart hoppas vi att hon lever och mår bra. Men oavsett hur det är så måste vi få veta. Vi måste alla få veta, sa hon.