Bira till vovven – fullständigt dumt

Publicerad 2011-11-13

Törstande nyheten får tassen ner

STOR SVAG  Hundölen är redan en storsuccé utomlands.

Klart människans bästa vän ska ha en bira.

Eller?

– Dumt och helt tokigt, säger hundcoachen Fredrik Steen, 39.

Nu finns det brewskis* för huskeys – öl för törstiga jyckar. Det smakar kyckling eller kött, och har blivit en storsäljare i både Amerika och Australien. I Sverige finns ölet än så länge bara att beställa via internet.

– Utan att veta vad ölen verkligen innehåller så är hela idéen med en hund-öl dum rent ut sagt. Det är att göra sin hund en björntjänst, säger hundexperten Fredrik Steen.

Alkoholfritt

Enligt tillverkarna älskar många hundar vanligt öl, och då blir hundölen ett säkrare alternativ. De innehåller varken humle eller kolsyra och är alkoholfria, så det är ingen risk att jycken blir vimsig.

Ölen marknadsförs som en helt lämplig vätskeersättning till hunden, och det går också att få en egen etikett på flaskan.

Men Fredrik Steen vidhåller att idén är idiotisk.

– Vi förmänskligar våra hundar med det här och det är jag kritisk mot. Det innebär i förlängningen ett lidande för hundarna. Det är bara ett sätt att tjäna pengar, säger han.

Slickade i sig öl

Radioprofilen Gert Fylking ser inga problem med att hunden får en egen flaska:

– Jag hade en hund en gång som slickade i sig rätt mycket öl och hon blev ju full. Det var kanske inte så lämpligt. Men om de tycker att det är gott, så varför inte?

* Kanadensisk slang för öl.