Lillemor gav tetips – då rasade nätet

Uppdaterad 2018-04-10 | Publicerad 2015-05-31

Lillemor kokade te på äggvatten – och skapade hönsgård på nätet.

Hennes spartips möttes av en hatstorm.

– Jag visste inte att det skulle vara så äckligt för vissa, säger hon till Aftonbladet.

För några år sedan kom Lillemor Åhs, 31, från Norrköping på att hon kunde spara tid på morgnarna – genom att göra te på samma vatten hon kokat sina ägg i.

– Idén kom från lathet. Jag är världens mest morgontrötta människa så för mig är det skitskönt att slå två flugor i en smäll, säger hon och understryker att smaken inte förändras ett dugg.

– Jag vill ha te och vattnet kokar redan, så det är väl bara att köra. Varför ska man koka två kärl liksom? Jag fattar inte grejen.

Men när hon la upp vattensparartipset på Facebooksidan ”Återbruka mera” möttes hon av – en hatstorm. Efter nio timmar hade över 500 personer kommenterat inlägget, och många var ägglade.

”Nä, fy faan. Hönsrövbakterier vill jag då inte svälja”, löd en kommentar.

”Nä, nu ska jag koka mina gamla gympadojjor så att de blir rena och man kan få sig en kopp kaffe”, löd en annan.

”Som badvatten”

Någon jämförde det med att göra te på en nyfödd bebis badvatten.

– Jag blev väldigt chockad över responsen, jag visste inte att det skulle vara så äckligt för vissa, säger Lillemor, som inte förstår varför folk plötsligt jämförde ägg med avföring.

– Jag undrar mest var fan alla andra köper sina ägg. Jag har sett fjädrar, och kanske någon fläck någon gång, men jag har ju aldrig sett att det skulle vara blod eller avföring på dem. Och med tanke på allt annat äckligt som finns här i världen, som vi äter och dricker och rör vid, så är det väl inte så farligt.”

”Njut av ditt te”

Inlägget som skapade en hönsgård på nätet under lördagen plockades även upp av kända Facebook-kommentatorn Dr Status. Men Lillemor blev inte bara hackkyckling – utan fick också en hel del stöd. ”Ni som tycker att lite skit från äggskalet är äckligt borde tänka på hur mycket skit ni tar i varje dag med era händer. Handtag, allt i ett badrum, nycklar, pengar och så vidare. Lite skit rensar magen”, skriver en person.

En annan skriver: ”Smaken är som röven; klöven! Njut av ditt te, Lillemor! Ni som tycker att det är äckligt, avstå från äggkokarvatten. Det är väl inte så svårt?!”

Inte giftigt

Enligt äggsperterna på hemsidan Allt om vetenskap finns det inget giftigt i varken ägg eller äggskal som skulle kunna utsöndras i vatten vid kokning. De skriver även att det faktum att vattnet kokas gör att alla eventuella bakterier, parasiter och virus dödas.

– Många pratar ju om att det är nyttigt med äggskal, men en del har ju till och med kommenterat att det skulle vara farligt, säger Lillemor.

Hon tar nätstormen med ro och kommer fortsätta att koka sitt te på äggvatten.

– Det finns inget negativt. Jag ser det bara som tidssparande, ekonomiskt och inga problem, så jag var jättechockad över alla kommentarer men alla är vi olika.

Följ ämnen i artikeln