Släng inte äggskalen – dina växter älskar dem

Publicerad:
Uppdaterad:
Tomater älskar kalciumet som äggskalen tillför.
Foto: Thinkstock, Johnér
Tomater älskar kalciumet som äggskalen tillför.

Odla – Tips för din odling

Här är ett riktigt bra och superbilligt tips inför trädgårdssäsongen. Använd dina äggskal till jordförbättring, frösådden och tomatodlingen.

Slänger du skalen när du knäckt ägg till sockerkakan eller skivat upp dem på frukostmackan? Sluta med det. Äggskal kan göra stor nytta i din trädgård och odlingar.

Här är 5 skäl att spara på äggskal:

Skölj alltid ur äggskalen och lägg dem på tork, nej de luktar inte, i väntan på användning.

Foto: Thinkstock
Använd äggskalen som minikrukor till frösådden.
  • Frösådden: Använd äggskalen som minikrukor, gör ett hål i botten för dränering. Perfekt att driva upp små plantor i. När de sätts ut i trädgårdslandet är det bara att krossa botten lite mer så att rötterna kan växa ut. Både miljövänligt och bra för jorden som tillförs kalcium.

  • Jordförbättring: Äggskal innehåller kalk och mineraler och passar perfekt där kalkälskande växter som rosor, bönor, kål och morötter odlas. Krossa äggskalen till fint mjöl och strö ut det i rabatten eller grönsakslandet.

Laddar ...
Foto: Johnér
Mata komposten och mota sniglarna med äggskal.
  • Komposten: Krossa äggskalen och lägg dem i komposten. Då tillförs kalk och mineraler till komposteringsprocessen och gör jorden mer kalkhaltig.

  • Snigelstopp: Krossade äggskal kan sätta stopp för sniglarnas framfart. De gillar inte att försöka glida över krosset och tar då en annan väg.

Laddar ...
Foto: Thinkstock
Tomater älskar kalcium.
  • Tomaterna: Gör som trädgårdsmästarna, lägg krossat äggskal runt tomatplantorna så orkar de hålla upp tunga tomater bättre. Om tomater drabbas av kalciumbrist ruttnar de från fästet. Lägg äggskalen i vattenkannan och låt det står och dra ett par dagar innan vattning.

Laddar ...
Publicerad:

LÄS VIDARE

MER OM HÄRLIGT HEMMA