Gangster – som livsstil

Uppdaterad 2012-01-20 | Publicerad 2011-09-18

Leif GW Persson: Därför lämnar de inte kriminaliteten

KÄND BROTTSLING – DÅ & NU Clark Olofsson, till höger, stirrar rakt in i kameran som har sänkts ner till bankvalvet i Kreditbanken på Norrmalmstorg. Han var 26 år och redan en av landets mest kända brottslingar. 38 år senare har han fyllt 64, bytt namn, blivit morfar och är fortfarande landets mest kände brottsling.

De har rånat, rymt och åkt in och ut ur fängelser i decennier.

Sex av Sveriges mest kända förbrytare börjar närma sig pensionsåldern, men fortsätter med sin kriminalitet.

– De här grabbarna vill inte jobba nio till fem. För dem handlar det bara om pengar, säger Rikskriminalens förre chef Tommy Lindström – som jagat dem alla.

Bilden från augusti 1973 är klassisk: Clark Olofsson stirrar rakt in i kameran som sänkts ner genom ett borrhål till bankvalvet i Kreditbanken på Norrmalmstorg.

Han var 26 år och redan en av landets mest kända brottslingar. Han hade körts till banken av polisen på begäran av gisslantagaren Janne Olsson i ett spektakulärt fritagningsförsök.

Efter sex dygn var dramat över och Clark Olofsson fördes tillbaka till fängelset.

Släpps 2015

38 år senare har han fyllt 64, avtjänat flera långa fängelsestraff, blivit morfar flera gånger om och bytt namn till Daniel Demuynck.

Men han är fortfarande Sveriges i särklass mest kände brottsling. 2009 dömdes han till nio års fängelse för grovt narkotikabrott efter att ha försökt smuggla in 100 kilo amfetamin till Sverige.

När han släpps ut 2015 kommer han att vara 68 år.

Brottslingar som likt Clark Olofsson fortsätter som grovt kriminella upp i pensionsåldern är extremt ovanliga. Statistiken är tydlig: de flesta brott begås av folk under 40.

– En förklaring till att de här gubbarna fortsätter är att deras kriminella identitet är så stark. De har sin ekonomiska och själsliga hemvist i den kriminella världen. Det är genom sin brottslighet de blivit kända och tjänat pengar, säger

polisprofessorn Leif GW Persson.

Klarar en 70-åring ett nytt långt fängelsestraff?

– Ja, för dem är det i många avseenden bättre än ett vanligt ålderdomshem. Man ska passa sig för att värdera saker och ting utifrån vad som är normalt för vanliga människor.

Rikskriminalens förre chef Tommy Lindström menar att evighetskriminalitet handlar om personlighet, men framför allt pengar.

– De här grabbarna har alla ett jäkla driv. Deras brottslighet handlar inte om revansch eller hämnd, för dem handlar det bara om pengar. I stort sett samtliga gillar det där lite storstilade livet.

– Just Clark var ju otroligt bra på att sälja bilden av sig själv. Han ville att det skulle vara lite tjusigt, lite Robin Hood. Han såg ju bra ut och kunde vara djävligt älskvärd, säger Tommy Lindström.

Rymde från Hall

Rumänen Ioan Ursut är en brottsling av en helt annan sort. Han höll en låg profil och blev mer känd för sina många spektakulära rymningar än sina brott.

1989 lyckades han rymma från Hall genom att smörja in sig med smör och pressa sig genom en 17 gånger 49 centimeter stor luftventil.

– Jag träffade honom på häktet i Köping. En liten vältränad kille, med en väldigt skarp blick. Jag fick intrycket att han hade väldigt lätt att snabbt värdera situationen.

– När han sköt ner två av mina killar på Mariatorget gjorde han det för att skjuta sig fri i en trängd situation. Men annars skulle jag nog inte säga att han var särskilt våldsbenägen, säger Tommy Lindström.

Bytet: 6 miljoner kronor

Ursut överfördes senare till Italien där han dömdes för ett gammalt mord på en gangsterboss på 80-talet. Nya rymningar följde: genom kloaksystem och cellfönster.

När han slutligen släpptes ur italienskt fängelse 2007 efter en allmän fångamnesti sa han till Aftonbladet:

– Aldrig mer fängelse.

Nu väntar han på sitt straff efter ett uppmärksammat värdetransportrån i Rumänien förra året. Tillsammans med en kumpan ska han ha kommit över motsvarande 6 miljoner kronor.

– Det är inte så konstigt att de här killarna fortsätter sin brottslighet trots att de kommit upp i pensionsåldern. De har ju inte direkt tjänat ihop någon ATP-pension och få har lyckats spara några pengar, säger Tommy Lindström.

– Det gör dem egentligen ännu farligare nu, eftersom de vet att de troligen inte klarar en vända till på fängelset.

Enligt uppgifter i rumänska medier så hittades Ursut död i sin fängelsecell 20 januari 2012.

Statistiken är tydlig: nästan alla grövre brott i Sverige begås av män under 40 år. Hög ålder gör de kriminella tröttare, och mindre riskbenägna.

Fast inte alla. Inte Clark Olofsson och Nisse Pistol, båda 64. Inte Lars-Inge Svartenbrandt, 66. De har gjort kriminaliteten till en livsstil och fortsatt upp i pensionsåldern.

Aftonbladet har granskat sex av Sveriges mest omskrivna och grova förbrytare, som alla riskerar att få en cell som ålderdomshem. – Det gör dem egentligen ännu farligare nu, säger Rikskriminalens förre chef Tommy Lindström.