Skarpt läge för Kinberg Batra

Uppdaterad 2014-12-05 | Publicerad 2014-12-04

Planen var att Anna Kinberg Batra skulle ha tid att förbereda sig för statsministerfajten i över tre år.

Men nu är det skarpt läge - redan i slutet av mars ska hon leda Moderaterna och Alliansen i kampen mot Stefan Löfven.

– Den största utmaningen blir de strategiska överväganden hon måste göra om vilka frågor hon ska lägga energi på, säger statsvetarprofessor Jonas Hinnfors vid Göteborgs universitet.

Beskedet om att Stefan Löfven ska utlysa extra val i vår har ställt det politiska landskapet på ända. En av dem vars tillvaro förändras dramatiskt är Anna Kinberg Batra, i dag Moderaternas gruppledare och av allt att döma den som tar över efter Fredrik Reinfeldt som M-ledare.

Skulle få växa in i rollen

När beskedet kom i går hade partiets valberedning ännu inte hunnit presentera henne som kandidat, det väntas ske inom kort. Planen var att hon skulle väljas på en extra partistämma i mars och sedan ha över tre år på sig att växa in i rollen som M-ledare och statsministerkandidat.

I går kom beskedet att M tidigarelägger sin extra partistämma till den 10 januari på grund av extravalet.

Nu är det skarpt läge för Kinberg Batra - om drygt 100 dagar ska hon som statsministerkandidat leda både partiet och Alliansen i en valrörelse med målet att återta makten från Stefan Löfven (S).

Mycket står på spel. M gjorde under 2014 två katastrofval. I EU-valet i maj backade man rejält och i höstens riksdagsval förlorade man både regeringsmakten och backade med nästan sju procentenheter. Många av de tidigare M-väljarna flydde partiet för att rösta på Sverigedemokraterna.

”Är ingen nybörjare”

Nu är det Kinberg Batra som får i huvuduppdrag att gjuta mod i det sargade partiet efter att det populära radarparet Fredrik Reinfeldt och Anders Borg kastat in handduken.

– Det är klart att vi hellre hade sett att hon fick lite mer tid på sig att växa in i rollen. Men hon har varit ordförande i EU-nämnden och i finansutskottet. Så hon är ingen nybörjare, säger en M-källa. 

Att Kinberg Batra väljs redan i januari innebär att hon får några månader extra för att formera sitt lag och peka ut den politiska linje som hon vill att partiet ska ha. Redan i går blixtvärvade partiet en ny presschef, Linda Norberg, som tidigare arbetat som pressekreterare åt flera M-ministrar. Hon har enligt vad Aftonbladet erfar en nära relation med Kinberg Batra.

När Fredrik Reinfeldt meddelade sin avgång på valnatten började spekulationerna omgående i partiet om vem som skulle efterträda honom. Från början pekades ex-ministern Catharina Elmsäter-Svärd ut som favorit. Dessutom nämndes ex-ministern Ulf Kristersson och skolpolitiske talespersonen Tomas Tobé som kandidater.

Tunga namn står bakom

Men en efter en gav alla utom Kinberg Batra besked om att de inte var aktuella för uppdraget. Till slut stod hon ensam kvar. När partiets länsförbund skickade in sina åsikter till valberedningen gav nästan samtliga sitt stöd till gruppledaren.

Men samtidigt har det också funnits frustration bland en del moderata gräsrötter. Kinberg Batra har beskrivits som alltför Stockholmsfixerad medan Elmsäter-Svärd lyftes fram som en person med starkt stöd bland moderata kommunalråd.

Men enligt vad Aftonbladet erfar planerar partiet att lösa frågan genom att lyfta in kommunala företrädare både i partiledningen och i partistyrelsen i framtiden. När Gunilla Carlsson, vice ordförande, nu meddelat att hon planerar att lämna lyfts Peter Danielsson, kommunalråd i Helsingborg, fram som den troligaste ersättaren.

Enligt uppgifter till Aftonbladet har både Ulf Kristersson och Tomas Tobé ställt sig bakom Kinberg Batra som partiledare under hösten. Det gäller även ex-arbetsmarknadsministern Elisabeth Svantesson. De tre väntas få tunga roller i det lag som den nya M-ledaren ska formera kring sig inför valet.

Dessutom ska hon få handplocka de politiska sakkunniga hon vill ha, beroende på vilken politisk inriktning hon väljer.

Men Kinberg Batra står också inför politiska utmaningar internt. I den eftervalsanalys som presenterades nyligen slogs fast att M:s politikutveckling havererade under de sista åren i regeringsställning. Nu kräver partiorganisationen att man utvecklar ny politik när det gäller välfärd och integration.

Legitim i partiet

När det gäller frågan om integration har hon en rejäl utmaning, menar Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

– Det som kan bli en stor fallgrop för Kinberg Batra är att SD vill att extravalet ska bli en folkomröstning om migrationen. Tar hon tag i det riskerar hon att de frågorna hamnar högt upp på agendan, vilket kan gynna SD. Eller kan hon lyckas få in det på ett annat spår som drar väljare till Moderaterna?

Han menar dock att hon kommer att väljas som M-ledare med ett tungt stöd i ryggen.

– M har haft en relativt civiliserad och odramatisk period från det att Reinfeldt avgick till att allt pekade på Kinberg Batra. Det har inte blossat upp några interna stridigheter trots att de gjorde ett så dåligt val. Det tyder på att Kinberg Batra har en legitimitet inom partiet.

”Vi är redo”

Efter Reinfeldts avgång har Kinberg Batra fått axla en tung roll som partiets främsta företrädare. Enligt källor till Aftonbladet ser man det som något positivt att hon tvingats kliva fram.

– Hon har fått den bästa skolan man kan få, säger en källa.

Anna Kinberg Batra har ännu inte velat svara på frågor kring det faktum att hon av allt att döma blir Alliansens statsministerkandidat i vår.

Efter det i onsdags stod klart att det blir extra val i vår sa hon:

– Vi är redo att möta väljarna. Sveriges utmaningar är akuta, det har inte Stefan Löfven kunnat ta tag i politiskt.