Poliserna hotade Jesper med häktet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-13

Polismannen: "Du uppträder lite nervöst, ska du följa med på ett urinprov"

Männen tryckte upp två tonåringar i ett hörn vid spärrarna på en tunnelbanestation i Stockholm.

Då tog Jesper Nilsson fram mobilen och fotade männen – som sedan visade sig vara civilpoliser.

– De sa till mig att om jag inte raderade bilderna skulle de slänga mig i häktet, säger han till Aftonbladet.

Händelsen utspelade sig i onsdags kväll på Hornstulls tunnelbanestation.

Jesper Nilsson var på väg hem från kontoret när han upptäckte hur två vuxna män pressade upp två tonåringar i ett hörn inne på stationen bakom biljettbåset.

Jesper misstänkte att männen var civilpoliser, och eftersom han driver en blogg och skriver om kollektivtrafiksfrågor, stannade han till och tog tre bilder med mobiltelefonen.

Tar mobilen

Precis när han sedan trycker på inspelningsknappen för att videofilma konfronteras han av poliserna, som frågar vad han håller på med.

– När jag säger att jag skriver om sånt här på internet, då rycker den andra polisen kameran ifrån mig och den första polisen trycker upp mig mot en vägg, säger Jesper till Aftonbladet.

Men det polisen inte vet är att mobilen fortsätter att spela in händelsen, och på Jesper Nilssons filmklipp kan man höra hur polisen skriker att Jesper ofredat dem, samt att det är olagligt att fotografera på platsen.

Något som inte stämmer, då det inte finns några regler som säger att privatpersoner inte får fotografera i tunnelbanan.

Hotar med häktet

Poliserna ställer nu ett ultimatum till Jesper Nilsson. Han har två val: att följa med till häktet, drogtestas och anmälas för ofredande av polisen.

Eller så raderar han bilderna i mobilen, får tillbaka sina ägodelar, och kan lämna platsen.

Jesper väljer det senare och med poliserna bredvid sig raderar bilderna.

– Jag har familj och var trött efter jobbet. Jag ville hem, säger han.

Tänker JO-anmäla

Men när Jesper kom hem lyckades han återskapa de tre bilderna, samt delar av videofilmen på kameran. Han la ut allt på sin blogg – och historien spreds som en löpeld.

Nu har poliserna anmält Jesper Nilsson för brott mot PuL, personuppgiftslagen, för att han lagt ut bilderna av dem på nätet.

När Aftonbladet kontaktade de båda polisernas chef, David Beukelmann, var han fåordig om händelsen. Han berättade dock att poliserna inte var föremål för någon utredning.

– Men att be någon radera bilder låter främmande. Det låter inte som ett korrekt polisiärt behandlingssätt, säger han till Aftonbladet.

Jesper själv tänker lämna in en JO-anmälan mot poliserna, då han anser att de använt lagen som utpressning.