"Tryffeloljan kan vara vilseledande"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-10-17

Livsmedelsverkets expert om bestämmelserna kring maten

Dyr delikatess Det går inte att göra tryffelolja på naturlig väg. Ändå marknadsförs olja med aromämne som just tryffelolja.

Tryffelolja som inte innehåller tryffel, men däremot en konstgjord smak av den exklusiva svampen.

Var går gränsen för när marknadsföringen blir en lögn?

– Märkningen av varor får inte vara vilseledande för konsumenten, säger Lena Janson på Livsmedelsverkets tillsynsavdelning.

Ingen tryffel i oljan Trots att Casa di Luca (Zeta) har en tryffelhund på etiketten innehåller oljan ingen tryffel.

Exakt var gränsen går mellan lysande marknadsföring och bluff kan vara svår att säga.

I fallet med tryffeloljan var journalisten och författaren Mats-Eric Nilsson nära att bli lurad av matindustrins knep.

– På Zetas etikett syns en gubbe som leter tryffel med en tryffelhund. Då tänkte jag "men det här måste ju ändå vara sant, även om de kanske tar i lite". Men det var en ren bluff. Det går inte att utvinna tryffelsmak på det sättet, säger han till aftonbladet.se

Olika aromer

Zetas "Casa Di Luca Vit Tryffel" består enligt företaget av "jungfruolja med stor fräschör och distinkt ton av vit tryffel". Men på sin hemsida erkänner företaget att tryffelsmaken är framställd på kemisk väg:

”När det gäller tryffeloljan finns det ingen "äkta" tryffelolja till försäljning. Tryffelsvampens aromer är vattenlösliga och fungerar inte att lösa i olja. Genom att ta fram en naturidentisk tryffelarom som är fettlöslig kan man blanda den med olja."

– Man får inte säga att en vara innehåller något som den inte innehåller. Men det finns ju förstås aromer, både naturliga och kemiska som kan ge smak, säger Lena Janson vid Livsmedelsverkets tillsynsavdelning.

Ruttnar på några dagar

Företaget förklarar också varför man inte kan tillverka tryffelolja på naturlig väg:

"Olja med äkta tryffelsvamp i ruttnar på några dagar (om tryffeln får ligga kvar i oljan). Om svampen lyfts ur har oljan en hållbarhet på någon vecka.”

Men på flaskans etikett syns som sagt en farbror leta tryffel med en tryffelhund, vilket ju kan få konsumenten att tro att produkten verkligen innehåller en gnutta av den dyra och sällsynta svampen.

Får man verkligen ha en sådan bild på flaskan om den inte innehåller äkta tryffel?

– Huvudregeln är att man inte får vilseleda konsumenten. I just det här fallet skulle man kanske kunna bedöma som vilseledande. Man kan jämföra det med att ha frukt på etiketten på en saftflaska. Om saften inte innehåller riktig frukt så får den inte ha frukt på etiketten heller, säger Lena Jansson.

Champinjoner i champinjonsoppan

Enligt Livsmedelsverkets hemsida får man inte kalla en soppa för champinjonsoppa om den varken smakar eller innehåller champinjoner. Smaken är alltså inte tillräcklig, produkten måste innehålla champinjoner också för att få kallas champinjonsoppa.

Frågan är då om samma regel kan appliceras på tryffelolja – räcker den konstgjorda smaken eller måste oljan innehålla tryffel för att få kallas tryffelolja?

Enligt Lena Jansson kan man jämföra champinjonsoppe-exemplet med tryffeloljan.

– Principen är densamma, att man inte får vilseleda. Är det så att man inte har riktiga champinjoner i soppan så ska man inte ge det intrycket heller. I champinjonsoppa förväntar man sig att det ska finnas champinjoner.

Men man förväntar sig kanske inte en tryffel i tryffeloljan?

– Nej, men man kanske förväntar sig att oljan har varit i närheten av en tryffel i alla fall.

Symbol för smaken

Per Nilsson, vd för Luca di Luca (Zeta), tycker inte att företget vilseleder konsumenterna.

– Nej. det tycker jag inte vi gör. Vi är helt tydliga med ingredienserna och att det är aromämnen i oljan.

Men varför har ni en tryffelhund på etiketten i så fall?

– Det är för att peka åt vilken smak det är. På en citronolja förväntar man sig citroner på etiketten och på en tryffelolja kanske man förväntar sig en symbol som en tryffelhund.

Per Nilsson tror att många konsumenter känner till att tryffelolja inte går att producera på naturlig väg, eftersom dess aromer är vattenlösliga.

– Men det finns säkert många som inte känner till det också. Det är därför vi är tydliga i innehållsförteckningen med att oljan innehåller aromämnen.

Använder du själv tryffelolja?

– Ja, gärna i risotto för det blir fantastiskt gott. I Sverige kan det vara svårt att få tag i tryffel och det är en prisnivå som är läskigt hög. I Italien använder man tryffelolja för att förstärka smaken när man rivit tryffel över pastan. Det lyfter smaken ytterligare.