Studsmattor brister i säkerhet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-12

Fyra av sju har för dåliga skydd

Skadorna i samband med studsmattor har ökat kraftig.

Nu vill Konsumentverket se fler säkerhetsåtgärder sedan ett test visade att flera av studsmattor som säljs i Sverige har brister i säkerhet.

Dåligt kantskydd, vilket gör att hopparen kan slå sig på ramen eller fastna mellan fjädrarna, för hård studs och för stor halkrisk. Det är några av de brister som upptäcktes under ett test som gjordes av Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås på uppdrag av Testfakta.

Fyra av de sju modeller av studsmattor som testades hade allvarliga säkerhetsbrister.

Stor halkrisk

Studsmattan från Coop fick sämst betyg mycket på grund av det dåliga kantskyddet. Bäst kantskydd hade Trampolinspecialistens och Studsexpertens mattor.

Den säkerhetsbristen som oroade mest var den stora halkrisken som upptäcktes på samtliga studsmattor.

– Det är uppseendeväckande att ingen av leverantörerna har lyckats bättre med konstruktionen här, säger Patrik Spånglund på Sveriges Tekniska Forskningsinstitut.

Skadorna har ökat

Skadorna i samband med studsmattor har ökat kraftigt i takt med att mattorna blivit populärare. År 2000 skadades drygt 1000 personer. 2005 steg siffran till 5000. Det visar statistik från Konsumentverket. En femtedel av skadorna är nackskador.

- Skillnaden är hårfin mellan en lindrig nackskada och en som kan leda till förlamning eller ännu värre – dödsfall, säger Ulf Björnstig, professor och överläkare vid enheten för kirurgi vid Norrlands universitetssjukhus som i fjol publicerade den första svenska studien på området.

Ulf Björnstig vill se att de som köper studsmattor införskaffar också skyddsnät.

- Det borde vara lag på att inte få sälja studsmattor utan skyddsnät, säger han.

Bättre säkerhetsåtgärder

I dag finns ingen säkerhetsstandard för studsmattor. Men Konsumentverket uppger att en sådan standard är på gång.

– År 2010 räknar vi med att det kommer att finnas en EU-standard för studsmattor och vi på Konsumentverket kommer att arbeta för att skyddsnät ska ingå i den, säger Kerstin Jönsson, som arbetar med produktsäkerhet på Konsumentverket,

Följ ämnen i artikeln