Kraftig ökning av antalet covid-smittade i Uppsala

Uppdaterad 2020-11-03 | Publicerad 2020-11-02

Den 20 oktober skärptes de allmänna råden i Uppsala för att stävja smittspridningen av covid-19.

Men fallen har fortsatt att öka – och nu varnar sjukvårdsdirektören för vad det kan få för konsekvenser.

”Vi är djupt oroade över utvecklingen”, säger sjukvårdsdirektören Mikael Köhler.

Antalet bekräftade fall i covid-19 stiger kraftigt i Uppsala. Fler än 6 000 personer har nu testats positivt för viruset i regionen, varav 491 sedan i fredags.

Om utvecklingen inte bryts snart kan det få allvarliga konsekvenser inom vården under de kommande veckorna, enligt Mikael Köhler, hälso- och sjukvårdsdirektör i Uppsala.

”Det kan sluta illa”

– Nu behöver invånarna agera snabbt om vi ska kunna bedriva normal vård under vintern. Vi menar allvar med de skärpta lokala råden. De ska följas som om de vore lag. Annars kan det sluta illa, säger han i ett pressmeddelande.

– Det står och väger och det är nu det avgörs. Får vi en situation där många behöver sjukhusvård för covid-19 samtidigt kommer det att gå ut över annan viktig vård och det drabbar alla. Den som är ung och stark och tror att covid-19 inte är så farligt måste tänka om. Det kan vara din egen eller din anhörigas operation eller behandling som skjuts upp när vården blir överbelastad av covid-19-patienter.

På måndagen vårdades 61 patienter med covid-19 på sjukhus i Uppsala, varav 10 på intensiv- eller intermediärvårdsnivå.

De skärpta allmänna råden som infördes den 20 oktober gäller till och med 17 november, men kan förlängas. De uppmanar bland annat invånarna att undvika fysisk kontakt med andra personer än de som man bor med.

Följ ämnen i artikeln