Ny metod ska upptäcka coronapatienter snabbare

Publicerad 2020-10-30

Föredrar du en kort promenad eller några benböj?

Det kan ambulanspersonalen i Uppsala fråga misstänkt coronasmittade om – innan de mäter syrgasbristen hos dem en andra gång.

En del har nämligen inte avvikande värden i vila, och nu kollar forskare på hur man ska fånga upp dem som riskerar att bli svårt sjuka.

Till skillnad från patienter med vanlig lunginflammation är symtomen vid covid-19 mer diffusa, enligt David Smekal, ambulansöverläkare vid Akademiska sjukhuset och forskare vid Uppsala universitet.

– Får man en lunginflammation så blir man oftast andfådd och ju mer andfådd man är, desto svårare sjuk är man. Men covidpatienter har inte alltid betett sig på det sättet. Alla blir inte andfådda, men de går med en viss grad av syrebrist, säger han.

Syresättningen kan sjunka

Den syrebristen kan vara svår att upptäcka hos just covidpatienter, vilket gör att ambulanspersonalen i Uppsala
numera mäter deras värden två gånger i stället för en, hos de som inte har avvikande värden vid den första
mätningen. Den andra mätningen sker dessutom efter fysisk ansträngning, vilket inte har varit standard tidigare.

– Är syrgassättningen låg så tar vi med dem till sjukhus på en gång. Men är den normal så låter vi dem ta en kort promenad eller göra några knäböj till exempel så att de anstränger sig lite, säger Smekal.

En del sjunker då i syresättningen, vilket inte friska personer gör. De kan behöva vård, vilket inte den första mätningen hade pekat på.

David Smekal, ambulansöverläkare vid Akademiska sjukhuset och forskare vid Uppsala universitet.

”Vill öka överlevanden”

Var gränsen går, för när man ska tas med till sjukhus, är dock fortfarande oklart, men det är det som Smekal och hans kollegor bland annat undersöker med hjälp av informationen från ambulanspersonalen. Förutom att mäta graden av syrebrist hos de misstänkt smittade, har de även använt en ny apparat för att undersöka andra störningar i andnings- och gasutbytet som kan vara relaterade till en eventuell lungskada vid covid-19.

– Det viktigaste med den här studien är att hitta bra sätt att fånga upp de här patienterna så tidigt som möjligt och
sortera dem till rätt instans. De som ska vara kvar hemma, de som ska till sjukhus och de som behöver till
exempel hjälp via intensivvården. Vår förhoppning är att man då ska korta tiden till rätt instans och i och med det
öka överlevanden för de med svår covid-19, säger ambulansöverläkaren.

Ny appart eller klämma

Han anser att det är väldigt svårt att via telefon förstå vem som har en svårare sjukdom i covid-19 samt att det är viktigt att undersök om ambulanspersonalen behöver bättre verktyg för att särskilja de med svår covid från de med lindrig.

– I och med att sjukdomen är ny så vet vi inte om apparaten i sig kan ge oss extrainformation i de här mätvärdena eller om det räcker att bara mäta syrgasbristen med klämman på fingret, säger Smekal.

Forskarna vid Uppsala universitetet sammarbetar med forskare i en holländsk region och de hoppas att även dem kommer att undersöka ungefär hundra patienter i en liknande studie.