Rymdstationen ISS läcker luft

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-01-06

Lufttrycket på rymdstationen ISS har minskat med tolv millibar sedan årsskiftet.

Astronaut Michael Foale och kosmonaut Alexander Kaleri lever farligt.

Sedan den 1 januari har lufttrycket på den internationella rymdstationen ISS minskat med tolv millibar.

Man har ännu inte lyckats spåra vad som orsakar läckan.

Strax innan den amerikanske astronauten Michael Foale och ryske kosmonauten Alexander Kaleri skulle gå och lägga sig i måndags fick de beskedet från Mission Control - rymdstationen ISS som de befinner sig på läcker luft.

– Det finns inget ni kan göra just nu och det finns ingen omedelbar anledning till oro, försäkrade Mission Control enligt AP.

– Vi fortsätter undersöka det här vid nästa arbetspass och vi kanske har några uppgifter åt er imorgon.

Foale och Kaleri började dock undersöka läckaget själva med en gång. Utan resultat - de hittade inget som kunde orsaka att luften sipprade ut.

Mission Control upptäckte läckaget den 1 januari i år och sedan dess har lufttrycket fallit med ungefär knappt tre millibar om dagen, totalt tolv millibar. Man har senare kommit fram till att ISS började tappa luft redan den 22 december, uppgav NASA: s talesman James Hartsfield för AP.

Okänt ljud

I november rapporterade Foale och Kaleri att de hört ett högt ljud som lät som ett svajande metallstycke. Lufttrycket påverkades dock inte och alla andra system verkade också fungera, men NASA vet ännu inte vad som ljudet kom ifrån.

NASA:s rymdingenjörer anser det osannolikt att ljudet har något att göra med luftläckaget.

Foale och Kaleri har varit på ISS i två och en halv månad. De ska vara där i sammanlagt sex månader och beräknas återvända till jorden i en rysk rymdkapsel i april i år.

Åsa Asplid

Följ ämnen i artikeln