De vägrade lämna Paradise

Uppdaterad 2018-11-21 | Publicerad 2018-11-19

77 personer har bekräftats döda och staden Paradise är i stort sett utplånad.

Men det finns de som vägar att lämna sina hem trots myndigheternas krav på evakuering.

– De får rikta en pistol mot mig för att jag ska lämna. Min mamma säger samma sak, hon lämnar inte utan strid, säger Brad Weldon till AP.

I går saknades nästan 1 300 personer efter de katastrofala ”Camp Fire”-bränderna i norra Kalifornien. Nu meddelar sheriffen i Butte County att listan över saknade har gått ner till 993 namn och att antalet bekräftade döda i Paradise är 77.

Invånarna fick fly i panik när lågorna svepte in i staden. Många lämnade sina bilar på huvudgatan och sprang för sina liv.

Men det finns också några som vägrat lämna sina hem. Nyhetsbyrån AP har träffat flera personer som stannat kvar i kaoset i Paradise, trots att det var obligatorisk evakuering.

”Fick ligga i leran”

Brad Weldon är en av dem som stannat tillsammans med sin 89-åriga blinda mamma.

– De får rikta en pistol mot mig för att jag ska lämna. Min mamma säger samma sak, hon lämnar inte utan strid, säger han.

Mor och son har redan förlorat sitt hus i en brand en gång, när Brad var liten. Nu tänker de inte låta det hända igen.

Utrustade med trädgårdsslang och hinkar har sonen och mammans assistent lyckats rädda huset från lågorna. De berättar för AP att de fick ligga ner i leran för att undvika att ”brinna upp” när de kraftiga, varma vindarna drev fram elden genom skogen.

Det finns inga exakta siffror på hur många som valt att stanna.

– Vi drar inte ut dem. Om en kille stannar kvar i sitt hus kommer jag inte att gripa honom om han inte orsakar något problem, säger sheriff Kory Honea till nyhetsbyrån AP.

Trots detta rekommenderar sheriffen inte boende att trotsa evakueringsordern. Förutom att utsätta sig för omedelbar fara har flera personer som stannat kvar fått slut på mat.

Två av 22 hus kvar

Men för många är det viktigaste att skydda sina hem från plundrare. En av dem är Patrick Knuthson som har lyckats rädda sin metallverkstad och den lilla lägenheten i anslutning till lokalen.

Han säger till AP att han har gott om mat och bränsle för att få elektricitet till bostaden för att klara sig. Det är bara två av 22 hus på hans gata som klarat sig undan elden.

Patrick Knuthson har sprejmålat en skylt med texten ”plundrare kommer att skjutas”.

– Mitt bostadsområde är helt övergivet. Vi är beväpnade, vi ställer frågorna efteråt, säger han till AP.

– Det är en spökstad här. Om du hör något gäller det att vara på tårna för i så fall är någon utanför ditt hus.