"Helt klart allvarligt"

Publicerad 2015-02-19

Riset är en risk enligt Livsmedelsverket

Arsenik ökar risken för cancer och därför ska vi inte äta för mycket ris.

– Vi tycker att det är helt klart allvarligt, säger Livsmedelsverkets toxikolog Salomon Sand till Aftonbladet.

Arsenik i ris är en hälsorisk och en av flera riskfaktorer som Livsmedelsverket vill varna för.

– Men vi bedömer inte att det är en akut situation. Det handlar mer om att inte konsumera mycket av produkter med hög risk under många år, säger Salomon Sand. Det finns många olika riskfaktorer, som till exempel för lite grönsaker eller för mycket rött kött.

Hur farligt är riset?

– Det här är bara ett stickprov, men halterna är höga i relation till nivåerna man inte vill komma upp i. Intaget varierar ju men tittar man på halterna ser de i många fall för höga ut.

Varför finns det arsenik i ris?

– Arsenik och andra tungmetaller förekommer dels naturligt i mark och berggrund, så det går inte att ha en nolltolerans mot arsenik. Men ris är bra på att ta upp arsenik som också kommer till genom miljöföroreningar, till exempel från kolkraftverk och träindustin.

Går det att veta vilket ris som är farligt?

– Det beror på hur arsenikhalten är i den mark det odlas på och på vilken sorts ris det är. En bra sort kan råka odlas på dålig mark och det är inte heller bra.

Kommer ni att gå ut med nya varningar?

– Vi rekommenderar att man undviker risdryck till barn under sex år och att man inte konsumerar risprodukter väldigt ensidigt. Det finns till exempel majsbaserade alternativ.

Nya lagar på gång

I dag finns ingen lagstadgad gräns för hur mycket arsenik en matvara får innehålla. Salomon Sand säger att Livsmedelsverket vill ha en förändring som innebär mer reglering.

– För inte allt för länge sedan har man i EU röstat igenom en ny lagstiftning som kommer att börja gälla från 1 januari nästa år. Där finns en lagstiftning just för ris och det är definitivt välkommet, säger han.

Vad har företagen som säljer risprodukter för ansvar?

– De har definitivt ett ansvar. Riskvärderingarna som gjorts av arsenik och andra tungmetaller har skärpts men produkterna har inte riktigt hängt med. De måste försöka anpassa sig mer till de nya riskbedömningarna men det behövs först regleringar för att de lagligen ska behöva göra det, säger Salomon Sand.

"Vi ställer krav"

Två av produkterna som SVT testat och hittat arsenik i kommer från Änglamark som ägs av livsmedelsjätten Coop. Företaget svarar att de är medvetna om att arsenik finns naturligt i jorden och tas upp av grödor som ris, men att det saknas regler.

"Eftersom det i dag inte finns några fastställda gränsvärden har branschen inga regler att förhålla sig till. För oss är livsmedelskvaliteten viktig och därför ställer vi krav på våra risleverantörer att de ska utföra regelbundna analyser av halten arsenik. Vi har också genomfört egna analyser där vi jämfört resultaten mot EFSA:s uppskattade medelvärde av arsenikhalten i ris. Resultatet är att våra produkter ligger i linje med dessa värden, skriver Louise Stephan, pressansvarig på Coop, i ett mejl till Aftonbladet.