David Cameron: Låt al-Assad få fri lejd

Publicerad 2012-11-06

Storbritanniens premiärministers nya förslag för att lösa Syrienkonflikten

Inbördeskriget i Syrien har kostat tiotusentals liv och pågått i 20 månader.

Nu kommer Storbritanniens premiärminister med ett förslag för att få stopp på våldet – fri lejd för president al-Assad.

– Vad som helst för att få den mannen ur landet, säger David Cameron.

Under tisdagen fortsatte dödstalet stiga i Syrien efter nya stridigheter. I en intervju med tv-kanalen Al-Arabiya som sändes i dag föreslog han att president al-Assad ska erbjudas fri lejd ur Syrien.

– Om det kan leda till förändring på rikigt – självklart. Vad som helst för att få den mannen ur landet och få till stånd en säker övergång av makten i Syrien, säger David Cameron, skriver CNN.

Sedan upproret mot president Bashar al-Assads regim blossade upp har minst 35 000 människor dött- Både regimen och rebellerna anklagas för fruktansvärda krigsbrott.

Stegrande våld

Trots det ständigt stegrande våldet verkar ingen lösning finnas i sikte medan FN och västvärlden blir allt mer desperata för att hitta ett sätt avsluta konflikten.

Camerons förslag är ett tecken på den stigande desperationen, skriver CNN.

Men Camerons erbjudande om att hjälpa al-Assad ur landet innebär inte att han erbjuds en fristad i Storbritannien.

– Självklart skulle jag föredra att han skulle ställas ansvarig inför den fulla kraften av de internationella lagarna och rättvisan för vad han gjort. Jag erbjuder honom verkligen inte en utväg att ta sig till Storbritannien. Men om han vill lämna, kan han göra det. Det kan ordnas, säger David Cameron skriver CNN.

Måste stoppa våldet

Storbritanniens FN-ambassadör Mark Lyall Grant förtydligade att inga diskussioner om att erbjuda al-Assad immunitet.

– Vi känner starkt för ansvarsskyldighet och anser att al-Assad samt hans regim ska ställas inför rätta för de brott de har begått. Men det finns också en brådskande prioritet att få stopp på våldet och få i gång ett politiskt samtal. Det är otroligt att tro att oppositionen skulle acceptera al-Assad som en del i den lösningen, säger han skriver CNN.