UD utredde förhållandet med spionmisstänkt

Publicerad 2013-04-26

"Inte gjort sig skyldig till något brott"

En svensk topptjänsteman på Utrikesdepartementet är gift med en kvinna som misstänks för spioneri i USA.

Nya uppgifter visar att kvinnan anklagas för att ha spionerat på USA för Kuba i mer än ett årtionde.

Nu bor hon i Stockholm.

USA jagar en 55-årig kvinna som bott i Sverige sedan 1998. Kvinnan är misstänkt för att ha spionerat och rekryterat spioner i USA, för Kubas räkning.

Sedan hon fick medborgarskap i Sverige 1998 har kvinnan levt med en man som jobbat på Utrikesdepartementet sedan 80-talet, idag högt en högt uppsatt tjänsteman.

"Inga kommentarer"

Enligt Utrikesdepartementets kommunikationschef Charlotta Ozaki Macías har förhållandet mellan den högt uppsatta UD-tjänstemannen och den spionmisstänkta kvinnan utretts.

– Den UD-tjänsteman som har en koppling till ärendet har inte gjort sig skyldig till brottslig verksamhet, säger hon till TT och menar att fallet prövats av "rättsvårdande myndigheter".

Aftonbladet har sökt den misstänkta kvinnan på telefon men fått svaret:

– Inga kommentarer.

Enligt amerikanska justitiedepartementet är hon misstänkt för att 1984 rekryterat en nu dömd spion för Kubanska underrättelsetjänstens räkning.

SÄPO: Något för USA

Kvinnan som nu är svensk medborgare ska ha jobbat på amerikanska ambassader i utlandet och USA:s statliga biståndsorgan USAID.

Enligt anklagelserna ska hon ha gett information till Kubas underrättelsetjänst kontinuerligt i över ett årtionde, för att sedan lämna landet för Sverige.

2002 åtalades hon i sin frånvaro för spioneri, men först nu, 11 år senare, valde amerikanska myndigheter att offentliggöra åtalet.

Nu lever kvinnan i Stockholm med en svensk man som jobbar på Utrikesdepartementet.

Riskerar livstid

– Vi känner till uppgifterna utifrån amerikanska justitiedepartementets pressmeddelande. Men det här är ett ärende för det amerikanska rättsväsendet, säger Sirpa Franzén, presstalesman på SÄPO till Aftonbladet.

Men hur hanterar ni generellt personer som är misstänkta för spioneri i utlandet?

– Vi uttalar oss inte i det enskilda fallet och heller inte generellt.

Skulle kvinnan återvända till USA riskerar hon livstids fängelse.