Patient ofredades av läkare på akutmottagningen

Publicerad 2018-05-31

Läkaren mister sin licens efter att han tagit en kvinna på brösten. Genrebild.

En kvinna från Västsverige sökte akut sjukvård för sitt illamående och kraftiga huvudvärk. Men läkarbesöket blev något helt annat.

När läkaren fick veta att kvinnan hade bröstimplantat började han ta på hennes bröst.

Nu mister läkaren sin licens.

En 41-årig man fråntas sin läkarlicens efter att ha sexuellt ofredat en patient genom att ta och klämma på hennes bröst.

Skapade obehag och rädsla

Det var 20 december 2015 som den då 23-åriga patienten sökte akutvård efter att under flera dagar haft kraftig huvudvärk och känt sig illamående. Kvinnan berättade att hon hade tagit starka värktabletter som hon tidigare fått i samband med en bröstoperation.

Det var då läkaren bad om att få känna på hennes bröst. I förhör har han hävdat att detta beror på att han får många frågor om silikon och att hans fru går i funderingar om att göra en bröstoperation.

Patienten har uppgett att läkaren nöp, vred och skruvade på bröstvårtorna och frågade om hon blev stimulerad. Under den långa minut som läkaren kände ska han ha ställt flera frågor som skapade obehag och rädsla hos 23-åringen. Till slut drog kvinnan tillbaka tröjan över brösten, vilken läkaren sedan ska ha dragit upp igen, påstår kvinnan.

Ringde patientens mobil

Efter undersökningen berättade kvinnan för sköterskan vad som hänt, och blev lovad att inte behöva träffa läkaren igen. Trots det kom läkaren in ytterligare en gång och under natten ringde ett för henne okänt nummer till hennes mobil. Detta visade sig tillhöra läkaren, som har hävdat att det var hans fru som sökte patienten.

Drygt elva månader senare friades mannen i Skaraborgs tingsrätt, som menade att man inte kunde motbevisa att läkaren uppfattat samtycke.

Mister nu licensen

22 juni 2017 dömdes dock mannen till villkorlig dom och skadestånd i Göta hovrätt för sexuellt ofredande. Hovrätten ansåg att det ”måste ha stått klart för läkaren att målsägande inte samtyckt till detta, i synnerhet inte i den situation hon befann sig i som allvarligt sjuk på en akutmottagning”.

Hovrätten har slagit fast att läkarens undersökning var mer sexuell än klinisk, haft för uppsåt att kränkt patientens integritet och missbrukat sin auktoritära position.

Mannen mister nu den läkarlicens han har haft sedan 2012. Hälso- och sjukvårdsnämnden har också beslutat att underrätta behöriga myndigheter inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och i Schweiz.

Aftonbladet har sökt läkaren.

Följ ämnen i artikeln