Nyheter

WHO vill se vaccinmoratorium för rika länder

Av: 

TT

Låt alla länder få vaccinera åtminstone tio procent av befolkningen innan de rika får fler doser, manar WHO. Bild från vaccincenter i Jerusalem.
Låt alla länder få vaccinera åtminstone tio procent av befolkningen innan de rika får fler doser, manar WHO. Bild från vaccincenter i Jerusalem.

NYHETER

Vänta med att ge fler vaccin i rika länder! Resten av världen måste få åtminstone lite mer först. Maningen kommer från Världshälsoorganisationen WHO.

– Behovet är akut att växla från att majoriteten av alla vaccindoser går till höginkomstländerna, till att skicka dem till låginkomstländer i stället, säger WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus.

I de stater som Världsbanken klassar som höginkomstländer har det givits 101 vaccindoser per 100 invånare, medan det bara har givits 1,7 doser per 100 invånare i de 29 länder med lägst inkomst.

Nu vill WHO-chefen få ett moratorium för andra och tredje sprutan åtminstone till slutet av september, för att åtminstone tio procent av befolkningen i alla världens länder ska få sin första spruta.

– För att det ska ske behöver vi allas samarbete, särskilt de länder och företag som kontrollerar tillgången för hela världen, sade han.

Han säger att G 20 – de rikaste ländernas sammanslutning – har ett avgörande ledarskapsansvar, eftersom dessa länder är störst producenter, konsumenter och givare av covidvaccin.

ANNONS EXTERN LÄNK

Snabba leveranser & 1300 monteringspartners - Beställ vinterdäck tryggt och enkelt hos Dackonline här

Dackonline SE

Publisert: