Risk för skogsbränder i nästan hela landet

Publicerad 2021-07-25

Det råder brandrisk i nästan hela landet och i flera län varnas även för höga temperaturer.

Störst är brandrisken i östra Svealand – vilket inte är ovanligt.

– Vädret är väldigt gynnsamt för bränder i det här området, säger brandforskaren Johan Sjöström.

De höga temperaturerna under juli gör att brandrisken ökar.

– Torrt i markerna kombinerat med höga temperaturer gör att vi har en väldigt hög brandrisk, säger Ida Dahlström, meteorolog på SMHI.

SMHI varnar just nu för brandrisk i Götaland, Svealand och delar av Norrland. Något som lär fortsätta gälla de närmsta dagarna men sedan avta i takt med att blötare väder rör sig in över landet.

– För Götalands del kommer det in regn på tisdag, det kommer röra sig vidare uppåt sedan. Där vi får regn kommer brandrisken att minska. Men det kommer vara lokala variationer beroende på var regnet kommer.

Blir värre i Norrland

I vissa delar av Norrland kommer brandrisken att bli något högre längre fram i veckan.

– För mellersta och norra Norrland kommer brandrisken att öka de närmaste dagarna eftersom det fortsatt kommer att vara torrt samtidigt som det kan bli något varmare.

Under början av nästa vecka är det dock östra Svealand som löper störst risk att drabbas av skogsbränder.

– Det är extremt torrt i marken där och stor brandspridning. Blir det en brand kan det spridas väldigt fort. Men även nordvästra Götaland och lokalt i Skåne finns väldigt hög risk idag.

Helikopter släcker eld under den stora skogsbranden i Västmanland 2014.

Att det råder särskilt stor risk för skogsbränder i Stockholmsområdet är inte helt oväntat. Enligt siffror som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tagit fram åt nyhetsbyrån Siren var Stockholms län överrepresenterat när det kommer till räddningstjänsternas utryckningar förra året. Något även DN har skrivit om.

Kommunerna med flest bränder

Av 2 600 utryckningar till skogsmark runt om i landet under 2020 var 700 i Stockholms län. Kommunerna med flest utryckningar var Södertälje, Norrköping och Haninge.

– Det beror på olika faktorer. Det ena är vädret som är gynnsamt för bränder. Det är mest gynnsamt i Mälardalen och östra Götaland, det regnar inte så mycket och är varmt, säger Johan Sjöström, brandforskare på forskningsinstitutet Rise, till Aftonbladet.

En annan faktor som ökar brandrisken i storstadsregioner är mycket människor.

– Mycket människor ökar risken antalet för antändningar. De allra flesta bränderna är orsakade av människor även om det är oavsiktligt.

Men även om brandrisken är större kring storstäder poängterar Johan Sjöström att de värsta bränderna ofta drabbar glesbygder.

– Vädret är kanske inte lika gynnsamt i Norrlands inland, men det är längre till brandstationen så det tar längre tid att ta sig fram till bränderna. Det är också svårare att upptäcka bränderna vilket gör att de hinner sprida sig.

En brandman släcker skogsbrand i Kalifornien i Usa.

Följ ämnen i artikeln